Tickets
Dinsdag t/m zondag
11:00 - 17:00 uur
Contrast

Kunstberaad Eindhoven

Kunstberaad: de keuze voor een kunstwerk voor de stad

Foto: Boudewijn Bollmann

In de tuin van het Van Abbemuseum komt een iconisch kunstwerk te staan. Welke dat wordt? Dat gaan 50 Eindhovenaren samen beslissen tijdens drie bijeenkomsten van het burgerberaad dat georganiseerd wordt door het museum. Het kunstwerk is een geschenk aan de stad, daarom is het belangrijk dat de inwoners van Eindhoven hierover gaan meebeslissen. Wat vind jij belangrijk als het gaat om kunst? Waar moet het kunstwerk aan voldoen? Wat past er bij de stad? Hier gaan we het allemaal over hebben.

Wat is een burgerberaad?

Een burgerberaad is een innovatieve manier om inwoners actief te betrekken bij het oplossen van vraagstukken binnen hun gemeenschap. Het unieke van een burgerberaad is dat het bestaat uit een gelote groep van ongeveer 50 mensen, die gezamenlijk een representatieve afspiegeling van de samenleving vormen. Tijdens drie bijeenkomsten gaan deze deelnemers, onder begeleiding van onafhankelijke gespreksbegeleiders, met elkaar in gesprek. Ze gaan tijdens de bijeenkomst in groepjes op pad in het museum en krijgen relevante informatie van experts. Dit proces zorgt ervoor dat de groep een goed overwogen keuze gaat maken over welk kunstwerk er in de tuin van het Van Abbemuseum komt te staan. Zo ontstaat een breed gedragen keuze waar de hele stad van profiteert.

Planning van het burgerberaad

In de laatste week van september 2024 hebben 8.000 inwoners van Eindhoven per brief een uitnodiging ontvangen om zich aan te melden voor het Kunstberaad. In oktober wordt er bekend gemaakt wie er mogen deelnemen. Deze ingelote groep Eindhovenaren komt in november en december drie keer bij elkaar om met elkaar een keuze te maken over het kunstwerk dat in de tuin van het Van Abbemuseum komt te staan.

Veelgestelde vragen

Hoe worden de deelnemers geloot?

Er zijn 8.000 willekeurige Eindhovenaren uitgenodigd om zich in te schrijven voor het Kunstberaad. Op deze manier worden er inwoners bereikt uit verschillende wijken en leeftijdsgroepen. In elke brief staat een persoonlijke code waarmee iemand zich kan inschrijven voor de loting. Per huishouden kunnen er maximaal 5 mensen zich inschrijven. Er wordt geloot op leeftijd, wijk en opleidingsniveau, zodat er een representatieve afspiegeling van Eindhoven zich mag buigen over het vraagstuk.

Kan ik naar de bijeenkomsten komen?

De bijeenkomsten zijn niet open voor publiek. Alleen na bevestiging van inloting kun je naar de bijeenkomsten komen.

Moeten deelnemers bij alle bijeenkomsten zijn?

Ja. Een burgerberaad levert de beste resultaten op als steeds dezelfde deelnemers samenkomen. Het kost tijd om het onderwerp te begrijpen, elkaar te leren kennen, en samen tot een keuze te komen.

Zijn de bijeenkomsten toegankelijk voor mensen met een beperking?

Ja, de bijeenkomsten zijn toegankelijk voor inwoners die slechthorend of slechtziend zijn of bijvoorbeeld een rolstoel nodig hebben.

Hoeveel tijd kost deelname aan het Kunstberaad?

In de periode van november en december vinden er drie bijeenkomsten plaats. Deze zullen plaatsvinden op 16 november, 28 november en 10 december. Op zaterdag 16 december duurt de dag naar verwachting van 10 tot 3. Het avondprogramma op 28 en 10 december duurt naar verwachting van half 6 tot 9. Je krijgt tijdens de bijeenkomsten lunch en avondeten.

Moeten deelnemers iets weten over het onderwerp?

Dat is niet nodig. Deelnemers hoeven vooraf niets te weten over het onderwerp om mee te doen aan het burgerberaad. We vinden het belangrijk dat iedereen uit Eindhoven mee kan beslissen over het kunstwerk.

Waar kan ik terecht als ik vragen heb?

Voor vragen kan je een mail sturen naar info@vanabbemuseum.nl