Virtuele ideologische geluiden in de collectie van het Van Abbemuseum

Dit project vindt zijn oorsprong in de institutionele kritiek en de emancipatie van het publiek in musea, waaraan Moreschi sinds 2012 werkt (hij refereert hierin aan filosofen als Rancière en Néstor Canclini).

Moreschi experimenteerde met activiteiten die fysiek plaatsvonden in de museale ruimte, zoals het invoegen van fictionele boeken als non-fictie in de museumbibliotheken (Art Book), het verspreiden van pamfletten die het autonome karakter van de beeldende kunst bekritiseren (History of _rt), het opnieuw toekennen van betekenis aan historische schilderijen (The Museum is Closed for Renovations) en het bestuderen van de Hermitage (St. Petersburg), zonder het van dichtbij te zien.

Met de ervaring uit deze experimenten richt Moreschi samen met zijn research partner Gabriel Pereira (Aarhus University) zijn onderzoek op de pogingen van bedrijven als Google, Facebook en IBM om kunstwerken te categoriseren en efficiënte manieren te vinden om kunstwerken te interpreteren zonder menselijke tussenkomst.

Het onderzoek analyseert de wijze waarop verschillende technologische middelen zich gedragen in combinatie met beeldmateriaal uit de Van Abbemuseum-collectie. De fouten die daarin optreden worden nauwkeurig onderzocht, omdat ze de criteria blootleggen die de logaritmes gebruiken om beeldmateriaal te catalogiseren. Als voorbeeld: het komt regelmatig voor dat deze programma’s readymades als designobjecten interpreteren, of schilderijen van vrouwen als reclamemateriaal voor cosmetische producten of afbeeldingen van personen van kleur als iets gevaarlijks. Deze interpretatiefouten geven een indicatie van de ideologische dominantie van de witte eurocentrische consumptiemaatschappij. 

Biografie

Bruno Moreschi (São Paulo, Brazil, 1982) is onderzoeker en houdt zich als beeldend kunstenaar bezig met projecten die inspelen op het systeem van de beeldende kunsten zelf, met name in de fysieke en virtuele legitimatieruimten en met een focus op het decoderen van het werkveld om zo verstopte procedures bloot te leggen. Voor zijn PhD (Unicamp in Brazilië, en een uitwisseling aan de Universiteit voor de Kunsten van Helsinki, Finland), leidde Moreschi geëmancipeerde ervaringen in historische musea in Zuid-Amerika en Europa. Zijn werk bevindt zich in o.a. het São Paulo Museum Contemporary Art, Colombia National Museum en het CA2M. Bezoek de website van Bruno Moreschi hier.

Foto van Bruno MoreschiFoto van Bruno Moreschi
Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage