From Aestheticized Politics to Politicized Aesthetics - The importance of “Showing Seeing” in USSR in Construction

Dit onderzoek is toegespitst op de conflictueuze relatie die bestaat tussen de esthetische en politieke aspecten van het tijdschrift USSR in Construction (1939 - 1941), onderdeel van de LS Collectie. Deze esthetische en politieke aspecten lijken zich, in het verstrijken van de tijd, allebei in een andere richting te hebben ontwikkeld, om elkaar nu weer te ontmoeten in het museum als publieke ruimte. Dit creëert een probleem, aangezien de dualiteit van het tijdschrift (modernistisch qua vorm en socialistisch qua inhoud) vraagt om een benadering die kunst en politiek opvat als twee entiteiten die elkaar versterken. Hoe kunnen we komen tot een begrip van de veranderde ontvangst van USSR in Construction, terwijl we ons tegelijkertijd bezighouden met afbeeldingen die verder gaan dan de tegenstelling tussen kunst en politiek? Dit onderzoek neemt de lezer van USSR in Construction mee in de analyse van het kijkproces, gebaseerd op de theoretische studies van Ariella Azoulay en W.J.T. Mitchell. Het heeft als doel de bekende manier van kijken naar USSR in Construction, te veranderen, om zo een mate van verwondering te scheppen die de functie van het tijdschrift op bevraagd. 

Biografie

Michelle de Wit rondde in 2017 de onderzoeksmaster Arts and Culture: Art Studies aan de Universiteit van Amsterdam af. Haar onderzoek spitst zich toe op het punt waarop fotografie, ideologie, propaganda en cultureel geheugen elkaar ontmoeten. Eerder presenteerde ze haar onderzoek-in-ontwikkeling bij de internationale conferentie Dictators and Degenerates: Modernism, Fascism, and the Pursuit of Culture, aan Dublin University College. Ze werkt momenteel aan haar PhD-onderzoeksvoorstel.

Foto van Michelle de WitFoto van Michelle de Wit
Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage