Mikiki en Anthea Black

Projectomschrijving

Black en Mikiki werken in een samenwerkingsverband aan hun onderzoek en aan een aantal studioprojecten. Gemeenschappelijke elementen in hun werk zijn begrippen als  uithoudingsvermogen, herhaling en het lichaam. Zij werken met disciplines als performance, archiveren, handvaardigheid en publicaties, dit alles m.b.t. de queer gemeenschap.

In Eindhoven zullen Black en Mikiki werken met de archieven van het Van Abbemuseum en  samenwerken met jongeren die zijn betrokken bij de hardcore techno/gabber-cultuur. Ze onderzoeken sociale dans, de representatie en de overdracht ervan, met nadruk op queer-aspecten in deze jeugdcultuur. Ook wordt gekeken naar hun drukwerk in de vorm van  verzamelobjecten, memorabilia en efemere objecten.

Het praktijkdeel van hun onderzoek zal zich onder meer richten op het werken met de jeugd – met name door dans en gesprekken over de subcultuur en de relatie met muziek en dans –, het verzamelen van fanzines, posters, pamfletten en andere memorabilia die opnieuw afgedrukt kunnen worden om er een krant van te maken. Uiteindelijk zullen ze een evenement organiseren waar DJ-sets worden uitgezonden via een piratenradiozender  die  gewijd is aan muziek, queer politiek en identiteitsonderzoek.

Individueel en samen hebben Anthea Black en Mikiki kunst geproduceerd die gebaseerd is op archiefonderzoek en participatie van groepen wat resulteerde in o.a. een  permanent muurkunstwerk in de Canadian Lesbian and Gay Archives. Op deze muur werden ontwerpen van historische homo-publicaties en archiefruimtes afgebeeld. Daarnaast produceerden zij: het endurance body art ritueel PASS (uitgevoerd tijdens het Nuit Rose Queer Art Festival); de Queer Geographies, een residentie bij Anima Casa Rural, waarin queer ruimten werden geïnventariseerd en gecombineert met het gebruik van video en geluid als onderzoeksmethode; publicatie van de artistieke/activistische krant The HIV HOWLER: Transmitting Art and Activism met co-uitgever Jessica Whitbread, waarin de stemmen van meer dan 40 HIV+ kunstenaars en activisten op AIDS 2018 in geprinte vorm zijn samengebracht  in diverse themanummers als criminalisering, mentorschap en afstamming, seks en culturele productie en NU_FORuMS, zij begonnen met het verwerken van lokale klei met inheemse en two-spirit gemeenschapsleden, wat uitgewerkt werd in de presentatie van door de gemeenschap gemaakte keramiek en een grote dansvloer gemaakt van klei voor Mikiki’s choreografie, gepresenteerd door The Gardiner Museum.

Samen zijn ze ook de oprichters van Queers Crash the Beat, een activistische groep die reageert op selectief toezicht houden op queer, intersectionele gemeenschappen, en de Cultural Production Committee die kunst interventies en gemeenschapsevenementen produceert.

Biografie

Anthea Black is een Canadees kunstenaar, schrijver, en cultureel werker, woonachtig in San Francisco en Toronto. Haar werk is studio-gebaseerd, richt zich op kunstenaarspublicatie en probeert – als een queer tactiek van ‘maken’ – materiaal, objecten en geaccepteerde kunstgeschiedenissen anders te zien dan hun bedoelde manieren en disciplinaire limieten. Ze heeft tentoongesteld in Canada, de VS, Frankrijk, Duitsland, Nederland, en Noorwegen. Black is co-editor van Handbook: Supporting Queer and Trans Students in Art and Design Education met Shamina Chherawala en Craft on Demand: The New Politics of the Handmade met Nicole Burisch. Ze is assistent professor in Printmedia and Graduate Fine Arts aan de California College of the Arts.

Mikiki is een performance en video kunstenaar en een gezondheidsactivist voor de queer gemeenschap, van Acadian/Mi’kmaq en Ierse afstamming uit Newfoundland, Canada. Hun werk is tentoongesteld in kunstenaars geleide centra, publieke galerieën, performance festivals en op zelfgeproduceerde interventies in en buiten Canada. Hun identiteit als kunstenaar is beïnvloed door en inherent verbonden aan hun geschiedenis in werk als een voorlichter voor seksuele gezondheidszorg en als harm reduction werker. Mikiki’s creatieve thema’s richten zich vaak op onderhandelingen over veilig(er) seks, identiteitsconstructie, houdingen rondom drugsgebruik, het openbaren van seksuele identiteit en gezondheidsstatus, gemeenschapsbouw door het delen van vaardigheden, getuigenissen en story telling. Mikiki heeft gewerkt als seksualiteitsvoorlichter in publieke scholen, een bathhouse attendant, een Drag Queen Karaoke hostess, een gezondheids- en welzijnsmedewerker voor gay mannen, een Harm Reduction Street Outreach-werker en een HIV-tester. Mikiki woont momenteel in Toronto.

 

 

Foto van Mikiki en Anthea BlackFoto van Mikiki en Anthea Black
Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage