Marzia Migliora. The Spectre of Malthus
IMAGE: Marzia Migliora, The Spectre of Malthus, 2020, Frame Video in Virtual Reality, ASMR sound, colour, animation, 4’30’’, Courtesy of the artist and MA*GA Art Museum.

Marzia Migliora. The Spectre of Malthus

Matteo Lucchetti
22/10/2020

ONHOUDBARE SPANNING

The Spectre of Malthus (Het Schrikbeeld van Malthus), gecureerd door Matteo Lucchetti, is de afronding van een onderzoeksproject van Marzia Migliora over de relatie tussen de productie van voedsel, grondstoffen, de meerwaarde van het kapitalistische systeem en de exploitatie van mens, dier en grondstoffen. Deze onderwerpen worden alleen al opgeroepen door de titel van het project waarin de kunstenaar, de econoom en demograaf Thomas Malthus (1766-1834) ter discussie stelt. Al in het eind van de 18e eeuw theoretiseerde Malthus over het probleem van de onhoudbare spanning tussen bevolkingsgroei en voedselproductie, en wees naar wereldwijde hongersnood en pandemieën als mogelijke gevolgen van monocultuur en de intensieve veehouderij.

EEN ONLINE PRESENTATIE

Het onderzoek van Migliora is beschreven in een kunstboek, waarvan de Engelse editie exclusief te zien is op de website van het Van Abbemuseum. De expositie van Marzia Migliora is fysiek te zien in het MA*GA Art Museum in Gallarate in Italië. Het Van Abbemuseum is verheugd deze online versie van het prachtige VR-werk van Marzia Migliora te kunnen tonen. Oorspronkelijk was het de bedoeling om het werk fysiek in het museum te tonen, maar vanwege de pandemie hebben we besloten om het speciaal voor onze online bezoekers op deze manier te presenteren. We hopen dat u er plezier aan beleeft en dat we in de toekomst de kans krijgen om het werk fysiek in Eindhoven te presenteren.

PARTNERS

Het project is gerealiseerd met steun van de Italian Council (6e editie 2019), een stimuleringsprogramma van het Directoraat-Generaal Hedendaagse Creativiteit van het Ministerie van Cultuur, Erfgoed, Activiteiten en Toerisme (MIBACT) ter bevordering van de hedendaagse kunst wereldwijd. Het is een project van het MA*GA Art Museum in samenwerking met Serlachius Museums in Mänttä, het Van Abbemuseum in Eindhoven en het Italiaans Cultuurinstituut in Warschau. Culturele partners: de National Gallery van San Marino en de City of Gallarate National Award for the Visual Arts.