Why am I here?

Geo Wyeth (foto Aad Hoogendoorn), Mavi Veloso (foto Thiemi Higashi) en Olave Basabose

Hoe zet je een interesse in diversiteit om in iets dat werkt vóór diversiteit? Hoe kan er gezorgd worden dat er niet alleen gepraat wordt óver trans individuen in het museum maar dat hun eigen stem ook waarde krijgt en hiernaar geluisterd wordt? Hoe betrekken we deze gemeenschappen in een institutionele context zonder onze kritische blik te verliezen?

In lijn met ‘queering’ van het Van Abbemuseum en met dank aan de ondersteuning van Stichting Vriendinnen & Vrienden van Schorer zijn we blij het nieuwe project Why am I here? te mogen presenteren. Samen met socioloog Alice Venir en curator/kunstenaar Julius Thissen lanceert het Van Abbe een serie korte residenties voor trans kunstenaars die hun kritische en creatieve visie over inclusiviteit willen koppelen aan de collectie van het museum. Het eindresultaat wordt in een eendaags symposium gepresenteerd. Kijk op deze pagina voor meer informatie over het symposium en om je hiervoor in te schrijven.

Het concept voor Why am I here? is ontwikkeld door curatoren Julius Thissen en Alice Venir.

De kunstenaars:


Mavi Veloso
Mavi Veloso (Pacaembu, São Paulo, 1985) is een Braziliaanse transdisciplinaire, visuele en performancekunstenaar, danser, actrice, zanger en songwriter, grafisch ontwerper en webdesigner die momenteel in Amsterdam woont. Als transgender en migrant van Zuid-Amerika naar Europa, belichaamt en eigent Mavi in ​​haar producties transformatieprocessen, conflicten en culturele aanpassingsprocedures, evenals mode, queer-, trans- en drag queen- elementen om gender, identiteit, seksualiteit, plaatsing en verplaatsing te bespreken.
Klik hier voor meer informatie.

Geo Wyeth
Geo Wyeth werkt met muziek, performance, installatie en video. Gepresenteerd in New Museum, Stedelijk Museum Amsterdam, TENT (Rotterdam), Showroom MAMA (Rotterdam), MoMA PS1 (Greater New York 2016), LA MoCA, New York Live Arts, The Studio Museum in Harlem, Boston ICA, Kate Werble Gallery, La MaMa Theatre, Human Resources, The Pyramid Club en Joe's Pub. Hen waren in residentie aan de Rijksakademie van beeldende kunsten voor de jaren 2015-2016 in Amsterdam. Geo is momenteel gevestigd tussen Amsterdam en Rotterdam, is geboren in 1984 in New York City en opgegroeid in New Jersey.
Klik hier voor meer informatie.

Olave Basabose
Olave Basabose (1984, Bujumbura, Burundi) is een kunstenaar die in verschillende media werkt en momenteel in Den Haag woont en werkt. Door tekenprocessen, betekenisgeving en communicatie te bestuderen, maakt Basabose werk dat zich bezighoudt met het documenteren van gebeurtenissen en de vraag hoe deze kunnen worden gepresenteerd. Het werk probeert dit uit te drukken met behulp van natuurkunde en technologie, maar niet door een verhaal te vertellen of een metafoor te creëren.
Klik hier voor meer informatie.

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage