architectuur

Gebouw

Het Van Abbemuseum, opgericht in 1936, is een bijzonder museumgebouw. In 2003 werd het bestaande rijksmonument van architect A.J. Kropholler (de oudbouw) geheel gerenoveerd en door architect Abel Cahen gecombineerd met zijn ontwerp (de nieuwbouw). Het museum behoort tot een groep van musea voor beeldende kunst, waarvan zowel collectie en presentatie als de architectonische vormgeving een hedendaagse uitstraling hebben.

Buitenkant

Het Van Abbemuseum ligt aan de rivier de Dommel en ligt daardoor midden in een opvallende natuurlijke omgeving. Landschapsvormgevers H+N+S voorzagen de rivier van een aanzienlijke verbreding, vistrappen en een ecologische oever. Naast het nieuwe deel van het gebouw is daardoor een ‘binnenmeer’ ontstaan, waaraan het museumcafé met terras ligt.

Het museumcafé is niet alleen via de hoofdingang, maar tevens via de in 2006 aan de achterkant van het museum geplaatste brug te bereiken. Dit kunstwerk, een hardroze huisje met op het dak de verlichte woorden ‘Echt iets voor u’, is een ontwerp van de Eindhovense kunstenaar en architect John Körmeling. Deze brug, de kortst overdekte ter wereld, is zowel overdag als ’s nachts een blikvanger.

De gevel van de nieuwbouw is bekleed met natuursteen: grijze leisteen Flammet, afkomstig uit Lapland. Deze grijze kleur, die door weersomstandigheden van zilvergrijs naar donker antraciet kan veranderen, benadrukt de strakke vormgeving van de bouw en contrasteert met de lichte transparante ruimten in het gebouw.

Nieuwbouw

Het hart van de nieuwbouw van het museum bestaat uit een 27 meter hoge toren met schuine wanden. Royale trappartijen en een ‘muzikale’ lift vormen opvallende verticale traversen. Elke etage kent een eigen interne structuur, soms hoog en monumentaal, soms bescheiden of verrassend van vorm. Op het eerste gezicht lijkt het museum op een labyrint, maar als je erdoor loopt, ontdek je ruimtes voor zowel intieme presentaties als voor grote tentoonstellingen en monumentale installaties.

Binnenkant

De Belgische vormgever Maarten van Severen ontwierp verschillende publieksfaciliteiten die het Van Abbemuseum tot een gebruikersvriendelijk kenniscentrum maken. Natuurlijk zijn al deze ruimten voorzien van de modernste digitale voorzieningen. Met zijn minimalistische stijl en verfijnde kleurgebruik realiseerde hij de educatieve ruimte, de museumshop en het auditorium, dat ook door bedrijven gebruikt kan worden. Eveneens de bibliotheek is een ontwerp van Van Severen. De bibliotheek bestaat uit drie verdiepingen rondom een vide.

Beeldmateriaal is te downloaden in de mediabank.

Van Abbemuseum. Foto: Peter CoxVan Abbemuseum. Foto: Peter Cox
Terras Van Abbemuseum. Foto: Peter CoxTerras Van Abbemuseum. Foto: Peter Cox
Nieuwbouw Van Abbemuseum. Foto: Peter CoxNieuwbouw Van Abbemuseum. Foto: Peter Cox

Home