A Lasting Truth Is Change - Wisseltentoonstelling met collectiestukken

A Lasting Truth Is Change Wisseltentoonstelling met collectiestukken

02/04/2022 - 24/07/2022
Conservator: Yolande Zola Zoli van der Heide

Kunstwerken uit de collectie verkennen thema’s als emancipatie, gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid

De coronapandemie heeft grote impact op ons leven. Na een periode van acute crisis volgen bezinning en roep om verandering. Vanuit het idee dat kunstinstellingen daaraan kunnen bijdragen, maakt conservator Yolande Zola Zoli van der Heide met A Lasting Truth Is Change haar eerste grootschalige tentoonstelling bij het Van Abbemuseum.

Urgente thema’s

In de oudbouw verkennen zo’n 80 kunstwerken uit de collectie een aantal urgente thema’s, waaronder emancipatie, gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid. Wat ontbreekt er in de verhalen rondom de werken in de collectie? Welke werken missen in het verhaal van moderne kunst? Wat zijn de voorwaarden voor het opnemen van diegenen die in het verleden structureel zijn buitengesloten? Met bruiklenen van kunstenaars die eerder exposeerden in het Van Abbemuseum maar wiens werk niet werd aangekocht bevraagt A Lasting Truth Is Change dat gemis.

Onbevooroordeeld

Deze experimentele tentoonstelling doorbreekt met een speelse vormgeving standaard ideeën over de presentatie van kunst. Kinderen zijn van harte welkom en krijgen een leidende rol. Schakel je verwachtingspatronen uit en ervaar de tentoonstelling zo onbevooroordeeld mogelijk!