A Lasting Truth Is Change - Anders kijken met de collectie

Tentoonstelling 'A Lasting Truth Is Change', 2022, Van Abbemuseum, Eindhoven. Foto Joep Jacobs
tentoonstelling

A Lasting Truth Is Change Anders kijken met de collectie

02/04/2022 - 24/07/2022
Conservator: Yolande Zola Zoli van der Heide

Conventies opgeschud en rollen omgedraaid

Met een speelse vormgeving doorbreekt A Lasting Truth Is Change (Verandering Is De Enige Constante) de standaard ideeën over het verzamelen en presenteren van kunst. Het Van Abbemuseum nodigt je uit om met een frisse blik te komen kijken. De kunstwerken in deze tentoonstelling prikkelen je om anders te kijken naar de wereld waarin je woont; om nieuwsgierig te zijn naar nieuwe verhalen die inspireren en activeren.

Rollen omgedraaid

Om je een handje te helpen met het opdoen van nieuwe inzichten, schudt de tentoonstelling de hiërarchie tussen ‘beginners’ en ‘kenners’ door elkaar. Wie heeft het voor het zeggen? En wie bepaalt wat er mag? Deze opzet daagt bezoekers – kinderen en volwassenen, ervaren en onervaren – uit om samen in gesprek gaan over de thema’s die de tentoonstelling aansnijdt.

Trefzekere dwarsverbanden

A Lasting Truth Is Change brengt zo’n negentig stukken uit de eigen collectie samen met een tiental trefzekere bruiklenen, waaronder enkele nieuwe werken. Deze combinatie van gevestigde namen en opkomende makers bevraagt de samenstelling van de collectie van het Van Abbemuseum: wie is onderdeel van de verzameling en waarom? En wie ontbreekt? Dat maakt A Lasting Truth Is Change een spannende tegenhanger van de veelgeprezen meerjarige collectiepresentatie Dwarsverbanden die in september 2021 opende.

Publicatie

Voor professionals is er een Engelstalige publicatie die met essays en gesprekken dieper ingaat op de thema’s die A Lasting Truth Is Change aansnijdt, samengesteld door Taylor Le Melle en Yolande Zola Zoli van der Heide. Verkrijgbaar in de (online) museumshop vanaf mei 2022. Prijs € 19.

Tijdens A Lasting Truth Is Change is er een uitgebreid activiteitenprogramma:

Doeboek voor kinderen en beginners
Een gratis gidsje met doe-het-zelf-opdrachten laat je anders kijken naar de kunst in de zalen en de wereld om je heen.

Gratis rondleidingen
Dinsdag t/m zaterdag om 12.30 en 14.30 uur zijn er mini-rondleidingen door de tentoonstelling, op zondagen is er om 12.00 uur een rondleiding van een uur. Aanmelden kan ter plekke bij de informatiebalie, reserveren niet mogelijk.

Kinderkunstclub

Elke zaterdag zijn kinderen van 6 tot 12 jaar welkom in het museum tijdens de Kinderkunstclub: na het kijken naar echte kunstwerken gaan ze zelf aan de slag met klei, verf of potloden. Bekijk de agenda en reserveer.

Onbeperkt Van Abbe rondleidingen
Het Onbeperkt Van Abbe-aanbod bestaat uit rondleidingen voor iedereen die nieuwsgierig is: of je nu blind of slechtziend bent, doof of slechthorend, of te maken hebt met afasie of Alzheimer. Bekijk de agenda en reserveer.

Bekijk de sneak preview

In de pers

A Lasting Truth Is Change neemt je als bezoeker mee op een goed geïnformeerde tocht door het hedendaagse kunstenlandschap. Hier is zeker voor de geoefende kijker veel te ontdekken. Urgente maatschappelijke kwesties komen op subtiele en kunstzinnige wijze aan bod. Een tentoonstelling vol beeldrijm en alliteratie. Metropolis M.

“A Lasting Truth Is Change is een tentoonstelling barstensvol plezier. Een expositie die dingen anders doet en op onverwachte manieren kunst presenteert. Het lichaam van de bezoeker speelt daarbij een belangrijke rol: je kunt er klimmen op een klimrek of neervlijen op het oranje tapijt. Een tentoonstelling die lang blijft hangen.” Eindhovens Dagblad

“Musea zijn publieke ruimtes in dienst van de samenleving waar het draait om verbeelding. Dus we hebben veel bij te dragen. Want de verandering die je wilt zien ontstaat allereerst in de verbeelding”, vertelt curator Yolande Zola Zoli van der Heide aan brabantcultureel.nl. Lees hele verslag.

Mede mogelijk gemaakt door