Eindhoven bezet - 75 tastbare herinneringen

Still Polygoonjournaal week 1942 week 22. Video: Beeld en Geluid.
tentoonstelling

Eindhoven bezet 75 tastbare herinneringen

31/08/2019 - 10/05/2020
Voorwerpen uit WOII vertellen verhalen van bezetting en bevrijding

Dit jaar viert de stad Eindhoven 75 jaar vrijheid. Er wordt er met een uitgebreid programma stil gestaan bij de bevrijding in 1944. Verschillende tentoonstellingen in het Van Abbemuseum maken deel uit van dit programma, waaronder Eindhoven bezet. 75 tastbare herinneringen.

In sobere tijden

Te zien zijn 75 voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog die verhalen vertellen van de bezetting en de bevrijding van Eindhoven. Veel van de voorwerpen komen uit privéverzamelingen van Eindhovenaren, waaronder een Philips knijpkat, een teddybeer en een kookboek met de opdracht 'in sobere tijden'.

Bombardementen

Ook presenteert de tentoonstelling het resultaat van jarenlang bodemonderzoek naar bominslagen als gevolg van het Sinterklaasbombardement in 1942 en het 19 september bombardement in 1944. Daarnaast staat de tentoonstelling stil bij de geschiedenis van het Van Abbemuseum zelf en de rol die het museum speelde ten tijde van de bezetting en de bevrijding.

Samenwerking

In het kader van de tentoonstelling is een bijzonder educatieprogramma ontwikkeld i.s.m. Stichting 18 september en Stichting Veteranen Zuid-Oost.De tentoonstelling Eindhoven bezet. 75 tastbare herinneringen is tot stand gekomen i.s.m. Gemeente Eindhoven, Erfgoedhuis Eindhoven, Eindhoven in Beeld, Stichting 18 september, Brabant Remembers en Stichting Veteranen Zuid-Oost.


Eindhoven bezet bestaat uit :

Geweest

Mede mogelijk gemaakt door

Partners

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage