projecten

3 X 3

Op 21 september 2019 presenteerden wij drie nieuwe composities als aanvulling op de collectie van de vijf speciaal voor het van Abbemuseumkoor geschreven werken, die voor de eerste maal in 2018 ten gehore werden gebracht.  

Drie kunstenaars werden uitgenodigd een compositie te schrijven: Yael Davids, Patricia Kaersenhout en Jacques van Erven. Davids liet zich leiden door de leer van Moshé Feldenkrais en schreef een performance waarbij bewustzijn van beweging het Leitmotif vormde (in ons geval het vallen van de kaak bij het zingen). Patricia Kaersenhout in wiens werk het probleem racisme een belangrijke rol speelt baseerde haar tekst op een fantasie die zij in haar jeugd had om zich hier tegen te wapenen. Jacques van Erven bewerkte een gedeelte uit een gedicht van William Blake tot een vierstemmige melodie.

5x5x5

Op zondag 25 maart 2018 vierde het van Abbemuseumkoor haar eerste jubileum.

Aan vijf kunstenaars was de opdracht verstrekt speciaal voor het koor een compositie te schrijven. Dit heeft geresulteerd in vijf zeer verschillende werken. 

Hans de Wit toonzette een gedicht “Poem”, van Paul van Ostaijen. Iris Kensmil + componist Rocco Brunori schakelden een aantal meer en minder bekende melodieën en teksten uit de black art movement  tot een geheel van vijf stemmen en body percussion, “Darker than blue”. Cindy Moorman maakte een compositie “Constructies” waarbij de afzonderlijke tonen, gekozen door de 21 koorleden, cumulatief steeds over een zelfde tijdspanne  van zestien seconden ten gehore werd gebracht tot een spannend verrassend geheel.  Laure Prouvost zorgde voor een swingende compositie “E U OK” geïnspireerd op de Brexit. De Russische Gluklya schreef een avantgardistische performance getiteld “Manifesto for the utopian union of the unemployed people”.

De eerste uitvoering van deze werken op de zondagmiddag trok veel belangstellenden.

Zangmanifestatie

De toren van het museum leent zich uitstekend voor een optreden met verschillende koren. Op uitnodiging van het van Abbemuseumkoor wordt hier eenmaal in de twee maanden een optreden verzorgd met een ander koor uit de regio en één of twee muzikanten uit Syrië gerelateerd aan de tentoonstelling; Van wie is de straat? Ieder met een eigen specifiek repertoire en ieder op een andere etage met een eigen specifieke visie over de straat!

Cindy Moorman

Diverse malen trad het koor op in performances van de kunstenaar Cindy Moorman. We deden dat in Gebouw WG, Amsterdam (2016) en Galerie Garage, Rotterdam (2017). Op de foto de performance bij Kraggenburg, NOP, op 24 september 2017. Er was koninklijke belangstelling bij onze performance op 7 december 2018 in museum Voorlinden.

Echo Chamber

De muurschildering Echo Chamber (2017) van Navine Kahn Dossos is een ‘portret’ van de ‘witte weduwe’, een tot de Islam bekeerde Britse terroriste. De Arabische motieven laten qua vorm en kleur een overgang zien van zacht naar hard, van vrouwelijk naar mannelijk. Zo veranderen grijs en roze in dreigend en agressief zwart en rood. Het Van Abbemuseumkoor zingt hier een van de British muslim songs, variaties op oude Engelse liederen, die op scholen worden gezongen.

JOHN CAGE

Tijdens de muzikale rondleiding werd het door John Cage in 1952 gecomponeerd 4'33 uitgevoerd. Cage noemde het Silent piece en laat ons horen dat absolute stilte niet bestaat. De performance vond plaats op een minimalistisch werk van Carl André, Twenty Fifth steel Cardinal uit 1974.De werken van componist en beeldend kunstenaar vallen hier perfect samen.

SPECIAL GUESTS SYMPOSIUM

Op 12/12/2016 organiseerde het museum een symposium over de vraag hoe het museum toegankelijk te maken voor iedereen, met name blinde en slechtziende bezoekers, bezoekers met Alzheimer en aphasie etc. Ook hier trad het van Abbemuseumkoor op om te onderstrepen dat muziek een eigen taal is, die de beeldende kunst kan versterken.

Muzikale rondleiding

Eenmaal in de twee maanden, op een zondag, treedt het koor op in samenspraak met de Cicerone (rondleider). De laatste geeft een toelichting bij het werk en het koor verklankt het beeld nog eens met een toegespitst lied. Beeld, muziek en tekst vallen samen.

VAN ABBE ON TOUR

Vanaf 4 november 2018 tot en met 12 mei 2019 is het Van Abbemuseum on tour bij 7 locaties van Vitalis woonzorginstellingen voor senioren. In totaal 15 topstukken uit de museumcollectie waarvan exacte replica’s zijn gemaakt (waaronder werk van Picasso, Mondriaan, Van Doesburg, Warhol, Kandinsky en Lissitzky) vormen in deze periode een rondtrekkende tentoonstelling. Bij elke feestelijke finissage is er een optreden van het Van Abbemuseumkoor met liederen die passen bij de reizende werken.

SING-IN MET WILLEM

In het jaar 2018 vieren we het vijfjarig bestaan van ons koor. We zijn dat lustrumjaar in stijl gestart met een Sing-in, samen met bezoekers, genodigden en koorleden. Populaire liedjes, begeleid door Willem van der Heijden op accordeon, en daarna een proost op het nieuwe jaar.

OPTREDEN STADHUIS EINDHOVEN

Op 18 december 2017 hebben wij, op verzoek van de Gemeente Eindhoven, liederen gezongen bij de feestelijke bijeenkomst van 500 vergunninghouders die hun participatieverklaring hadden getekend. Onze liederen waren onder andere in het Arabisch, Afghaans, Iraans en Brabants.

Tentoonstelling De Stijl

In de tentoonstelling Van Abbe en De Stijl is Van Doesburg de centrale figuur. De Stijl opereerde op het raakvlak van kunst, architectuur, design en literatuur. Daarom luistert het Van Abbemuseumkoor deze tentoonstelling op met performances van klankdichten van Van Doesburg en gelijkgestemden.

MELKWEG

Op 15/2/2017 werd Code Culturele Diversiteit (CCD)award 2017 uitgereikt in de Melkweg te Amsterdam. De jury had het van Abbemuseum op een shortlist van vijf genomineerden geplaatst. De presentatie met beelden van verschillende projecten van het museum, zoals o.a. blinden- en gebarenrondleidingen, werd ondersteund door het van Abbemuseumkoor, dat hier optrad met het Nederlands gebarenkoor en enkele Syrische muzikanten. Het museum kreeg een eervolle onderscheiding.

GERAAKT

Geïnspireerd door de collectie van het museum toonden blinde en slechtziende kunstenaars van 17/11/2016 tot 4/12/2016 hun werk. Het Van Abbemuseumkoor trad op tijdens opening van die tentoonstelling. Het onderstreepte de mogelijkheid de kunstwerken anders dan visueel te ervaren.

VLUCHTELINGEN

Voor vluchtelingen uit asielzoekerscentra in de regio verzorgde het van Abbemuseumkoor een hartverwarmend en emotioneel optreden, waarbij de bezoekers spontaan de liederen in hun eigen taal meezongen.

Homepage