museumkoor

Het Van Abbemuseumkoor

Het Van Abbe museum heeft sinds januari 2013 een eigen koor. De leden van het Van Abbemuseumkoor zijn vrijwilligers die als gastvrouw of gastheer verbonden zijn aan het Van Abbe museum. Het koor staat onder leiding van dirigente Willy de Rooij.

Het museumkoor wil door te zingen dichter bij de kunst komen om, net als met lezen over kunst, deze nog beter te leren begrijpen. De leuke bijkomstigheid van zingen is dat anderen dat kunnen horen! "Doordat we de mogelijkheid krijgen van het museum om ook tijdens openingstijden onze liederen te zingen kunnen anderen ons proces volgen", aldus de koorleden.

Bas Jan Ader

Het ingelijste lied A life of an ocean wave van Bas Jan Ader was deel van de mini tentoonstelling van Ahmet Ögüt met daarbij zijn Guppie 13 dobberend in de Dommel. Net gestopt als dirigent van een schippersvrouwenkoor inspireerde dit lied Willy de Rooij tot het oprichten van een Museumkoor van vrijwilligers. Met het doel het bezingen van de kunstwerken in het museum was dit het eerste project van het Van Abbemuseumkoor.  

Roland Schimmel

Volgens Roland Schimmel was zijn ruimtelijk installatie The Innocent Body geïnspireerd op de absis, het priesterkoor in een kerk. Zijn ijle schilderingen van ‘nabeelden’ en de bijzondere akoestiek inspireerde ons vervolgens om een oude canon uit het klooster van Montserrat te zingen. Deze symbiose van beeld en klank voelde bijna als een spirituele ervaring. 

Sakura

Bij de uitreiking van de Theodora Niemeijerprijs in 2014 sprak Sachi Miyachi over haar oma van in de negentig die in Japan haar winkeltje open houdt alleen om het contact met de buurt te kunnen onderhouden. Haar installatie The Fall, transition into the better in Het Oog was een ontmoetingsplaats met als centraal punt een houten stellage vanwaar je de boom van de buren kan bekijken. Het lied Sakura bezingt de Japanse lente als de kersenbloesem overal bloeit. 

Agenda

Zaterdag 18 maart
Muzikale Rondleiding
16:00-17:00 op zaal

Donderdag 23 maart
Zingen bij Fragments, in words
19.30 - 20.30 op zaal 

Donderdag 30 maart
Zangmanifestatie
19:00-20:30 in de toren

 

Willy de Rooij, dirigente van het Van Abbemuseumkoor.

Contact

Neem contact op met het Van Abbemuseumkoor:

Van Abbemuseumkoor  
Postbus 235
5600 AE Eindhoven
museumkoor@vanabbe.nl

Afghanistan Project

Shafiq Kakar, een van onze beveiligers en curator van de Afghan Art Awards, vroeg ons om op de opening van hun tentoonstelling in het van Abbemuseum enkele Afghaanse liederen te zingen. We hebben gekozen voor twee anthems van de twee taalgroepen; Pasjtoe en Dari. Het enthousiast meezingen van de Afghaanse gasten was hartverwarmend. 

Ta lendab mesipuu poole

Ta lendab mesipuu poole is een beroemd Ests lied over het uitvliegen van bijen en het terugkeren naar hun korf, een parabel over vrijheid en vaderland. Gezongen tijdens de Zingende Revolutie, door een menselijke keten tussen de hoofdsteden van de Baltische staten op 23 augustus 1989. De keten was 600 kilometer lang en er deden twee miljoen mensen aan mee. Wij vinden dit lied passend in het beleid van Charles Esche waarbij het maatschappelijk engagement en oriëntatie op de Oost-Europese kunstontwikkeling bij elkaar komen. 

Call for Art

In 2011 is het idee van Doreen Westphal; Ring the bells for Art aangekocht met steun van Stichting Doen. Net als de kerk die zijn klokken luidt en de imam vanaf de minaret van de moskee de gelovigen oproept, heeft Doreen een soortgelijk voorstel gedaan voor een ‘kunstroep’. Een Call for Art vanaf de toren van het Van Abbemuseum. Doreen heeft Willy de Rooij gevraagd het ‘torengeluid’ te toonzetten. De Call is een koorzang die langzaam breder en dan weer smaller wordt en zich 'horizontaal' uitstrekt. Het geluid zwelt eerst aan tot een vol en krachtig geluid en sterft dan langzaam weg. 

Home