Tickets
Dinsdag t/m zondag
11:00 - 17:00 uur
Contrast

Bibliotheek

Meer dan 140.000 titels: boeken, video’s, (kunst)tijdschriften, collectiecatalogi en meer 

Foto: Boudewijn Bollmann

Over de bibiotheek

In de bibliotheek van het Van Abbemuseum vind je meer dan 140.000 titels: boeken, tentoonstellings- en collectiecatalogi, nationale en internationale (kunst)tijdschriften, video’s, CD’s en DVD’s. Er is binnen de collectie bijzondere aandacht voor kunstenaarsboeken en publicaties over minimal art, conceptuele kunst en fluxus. Publicaties worden daarnaast aangevuld met uitnodigingen, affiches en speciale uitgaven.

Bijzonder zijn ook het documentatiearchief over de kunstcollectie en het tentoonstellingsarchief vanaf 1936. Door middel van aankopen, schenkingen en ruilverkeer met andere musea proberen wij actuele ontwikkelingen in de hedendaagse kunst op de voet te volgen. In uitzonderlijke gevallen krijgen ook collecties van externe organisaties een plaats in de verzamelingen van de bibliotheek. Een overzicht van de nieuwe aanwinsten kun je in onze bibliotheekcatalogus vinden.

Archief- en bibliotheekcatalogus

Het tentoonstellings- en beheersarchief maakt deel uit van de bibliotheek. Je vindt er een schat aan informatie over de geschiedenis van het museum vanaf 1933. Via de bibliotheekcatalogus kun je alle tentoonstellingen of collectiepresentaties vanaf 1936 raadplegen en aanvullende informatie downloaden (o.a. zaaloverzichten, persberichten, factsheets en folders). Voor het gebruik kun je een handleiding downloaden. Het beheersarchief over de periode 1933-1989 is volledig raadpleegbaar via de bibliotheekcatalogus en mediabank en tevens met de optie 'Zoekwoorden' ontsloten.

Kunstbibliotheken in Nederland en het buitenland

De bibliotheek van het Van Abbemuseum is aangesloten bij het Overleg Kunsthistorische Bibliotheken Nederland (OKBN) en werkt binnen dit overleg samen met andere gespecialiseerde kunsthistorische bibliotheken in Nederland. Een overzicht van de geschiedenis van de bibliotheek van het museum is te vinden in de publicatie Kunstbibliotheken in Nederland. Daarnaast werkt de bibliotheek o.a. via het exchange programme samen met gespecialiseerde kunsthistorische bibliotheken in het buitenland.