Tickets
Dinsdag t/m zondag
11:00 - 17:00 uur
Contrast

Onbeperkt Van Abbe

Voorheen: Special Guests programma

Foto: Florian Koch

Hét programma waarin de bezoeker centraal staat. Het Van Abbemuseum is toegankelijk voor iedereen die nieuwsgierig is, of je nu blind of slechtziend bent, doof of slechthorend. Zelfs als je niet in staat bent om zelf naar het museum te komen, komt het museum naar jou toe. Onbeperkt Van Abbe.

Het ervaren van het museum en de kunstwerken met alle zintuigen is niet alleen een meerwaarde voor deze doelgroepen met speciale behoeften, maar levert ook een bijzondere bijdrage aan de museumbeleving van iedere bezoeker.

Sinds de lancering in oktober 2014 zijn er iedere maand terugkerende activiteiten en zijn er verschillende aanpassingen gedaan om de toegankelijkheid van het museum te verbeteren. Het programma blijft zich daarnaast verder doorontwikkelen en verbeteren, altijd in nauwe samenwerking met de doelgroepen en belangenorganisaties.

Dove en slechthorende bezoekers

Iedere eerste zondag van de maand (juli en augustus uitgezonderd) om 14.00 uur geeft een van onze dove rondleiders een gratis rondleiding in gebarentaal door één van de tentoonstellingen in het museum. Deelname aan de rondleiding is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs. Hierop zijn de reguliere prijzen van toepassing. 

In ons auditorium is ringleiding aangebracht.

App in het ziekenhuis

In een ziekenhuis brengen patiënten en bezoekers veel tijd door met wachten in de verschillende verblijfsruimtes. Tijd genoeg om met Special Guests app een duik in de collectie te nemen. In samenwerking met Radboudumc en INTK werd een app ontwikkeld die op 11 november 2015 werd gelanceerd in het Radboudumc.

Zestien kinderen tussen de 5 en 17 jaar oud delen hun verhalen over zwemvliezen en handschoenen, een man uit cement, laddertjes naar de blauwe lucht en nog veel meer. Aanleiding voor de verhalen zijn kunstwerken uit de collecties van het Van Abbemuseum Eindhoven en het Radboudumc in Nijmegen: van mooi tot modern, van raadselachtig tot ontroerend. Je hoeft geen kunstkenner te zijn als je deze jonge helden hoort vertellen over de meest uiteenlopende dingen die ze in de kunstwerken zien gebeuren.

Kennis delen

De kennis en ervaring die het Van Abbemuseum opdoet met het Special Guests programma wil het museum niet voor zichzelf houden. Op aanvraag wil het museum dit op maat delen met collega-instellingen en geïnteresseerden, zodat steeds meer musea beter toegankelijk worden voor iedereen. Neem voor vragen contact op met glenda.pattipeilohy@vanabbemuseum.nl.

KUNSTBLOK

KUNSTBLOK is een reizend mobiel atelier. Twee jaar lang reist dit atelier lang de tuinen van Vitalis WoonZorg Groep. Een artist in residence op locatie waar kunstenaars geïnspireerd door en met de mensen van de zorginstellingen nieuw werk maken. Ontwerper Tsjalke Bouwma beet in 2015 het spits af, waarna hij woonde en werkte in Vitalis Wilgenhof in Eindhoven. KUNSTBLOK is onderdeel van het Special Guests programma van het Van Abbemuseum en een initiatief van Maaike Mul (coördinator Kunst en Cultuur Vitalis) en Ontwerpbureau Volle Kracht.

Prikkelarm museumbezoek

Een museumbezoek kan enorm vermoeiend zijn door de vele indrukken die je in korte tijd te verwerken krijgt. Dit geldt al helemaal voor mensen die bijvoorbeeld door autisme, ziekte of beperking op een andere manier prikkels verwerken en soms lager in hun energie zitten, waardoor een museumbezoek als slopend ervaren kan worden. I.s.m. Stichting Onbeperkt Genieten zijn we daarom met een pilot gestart voor een prikkelarm museumbezoek waarbij tegemoet gekomen wordt aan de specifieke wensen van deze diverse groep bezoekers. We zijn momenteel druk bezig met het ontwikkelen van de pilot voor het prikkelarm museumbezoek en houden je graag op de hoogte.

Rondleidingen voor blinden en slechtzienden

Iedere 2e zondag van de maand (juli en augustus uitgezonderd) is er van 14.00 - 16.00 uur een gratis interactieve rondleiding voor blinde en slechtziende bezoekers. Tijdens de rondleiding worden originele kunstwerken aangeraakt en laten we de kunst tot leven komen door middel van voelreplica's, voelmaterialen, belichaming, geur, smaak, muziek, literatuur en poëzie. Deze methode van rondleiden werd samen met de doelgroep ontwikkeld en uitvoerig getest. Iedere maand is er een nieuwe rondleiding door een ander deel van het museum, zodat je iedere keer iets nieuws kunt ontdekken!

Onvergetelijk Van Abbe

Special Guests

In april 2013 startte het Van Abbemuseum, in samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam, een speciaal programma voor mensen met Alzheimer en hun mantelzorgers. Het is geïnspireerd op het Meet Me at MoMA-programma van het Museum of Modern Art in New York.

Steeds meer mensen krijgen direct of indirect te maken met dementie en de ziekte van Alzheimer. Nog altijd zijn er geen geneesmiddelen voor deze ziekte. Kijken naar kunst biedt mensen met dementie de mogelijkheid om ideeën uit te wisselen zonder terug te hoeven vallen op het korte termijn geheugen en biedt toegang tot het lange termijn geheugen en persoonlijke ervaringen. Bovendien stimuleert kijken naar kunst de hersenen door middel van cognitieve oefening. Onderzoek toont aan dat dit een positief effect heeft op de gezondheid.

Onvergetelijk Van Abbe
 bestaat uit interactieve rondleidingen in de musea. Op deze manier kijken naar kunst biedt mensen die te maken hebben met Alzheimer de mogelijkheid om zich te uiten en een dialoog aan te gaan met hun omgeving. Bijzonder aan het Onvergetelijk Van Abbe programma is dat het niet alleen leidt tot een verbetering van de kwaliteit van leven van de persoon met Alzheimer, maar dat het ook positieve effecten heeft voor de mantelzorger en de relatie tussen beiden. Bovendien biedt het museum hiermee een veilige en inspirerende omgeving om met lotgenoten in contact te komen. Tijdens het programma ligt de focus op het positieve, creatieve en inspirerende; niet op de ziekte.

Afasie programma

Ieder mens gebruikt taal. Praten, zoeken naar de juiste woorden, begrijpen, lezen en zelfs gebaren maken, zijn onderdeel van ons taalgebruik. Wanneer als gevolg van hersenletsel een of meer onderdelen van het taalgebruik niet meer goed functioneren, noemt men dat afasie. De taal als expressievorm kan dan minder goed gebruikt worden dan voorheen.

In april 2015 startte het Van Abbemuseum een speciaal programma voor deze bezoekers. Met Spraakmakend Van Abbe bieden we interactieve rondleidingen aan in het museum, die in samenwerking met de doelgroep en met ervaringsdeskundige Mijke Ulrich werden ontwikkeld. Tijdens de rondleiding ligt de focus op een positieve, creatieve en inspirerende ervaring. Door Mijke wordt dit omschreven als ‘Open je hart’. Centraal in de rondleiding staat het samen kijken naar kunst en de mogelijkheid om je te uiten over de opgedane ervaringen. Hierin werken Mijke Ulrich en rondleider Jenneke Lambert samen.

Museumbezoek met robot

Mensen die door een fysieke beperking niet naar het museum kunnen komen, kunnen toch de tentoonstellingen in het Van Abbemuseum bekijken. Een robot maakt het mogelijk om vanuit hun eigen omgeving het museum en de kunst te ervaren. Men kan zelf deze robot besturen door het museum. Er is wel altijd een begeleider voor de robot die ook in gesprek gaat met de bezoeker op afstand. Een rondleiding met uitgebreide toelichting op de kunstwerken is ook mogelijk.

Deze robot is ook te gebruiken door bijvoorbeeld nieuwsgierige bezoekers die in een ander land wonen en niet in de gelegenheid zijn naar het museum te komen. Of schoolklassen die vaker tijdens de les het museum en de kunstwerken willen beleven zonder de klas uit te hoeven. De museumrobot als tool voor het onderwijs.

Het  programma Onbeperkt Van Abbe wordt mogelijk gemaakt door deelnemers van de VriendenLoterij.