Tickets
Dinsdag t/m zondag
11:00 - 17:00 uur
Contrast

Toolshop

Foto: Peter Cox

Het museum weet dat de eigen vertelling per definitie incompleet is. Daarom nodigden wij in de periode van 2 november 2013 tot en met 2 april 2017 mensen uit van buiten het museum, met een ander soort kennis en achtergrond, om hun verhalen en interpretaties toe te voegen aan de collectietentoonstelling De Collectie Nu. Zo ontstond er een breder scala aan verhalen en herinneringen rondom de collectie, verteld door een veelheid aan stemmen.

In het museum waren er vijf tools beschikbaar. Deze waren te vinden op de begane grond in de Toolshop aan het begin van de tentoonstelling.

1. NO KIDDIN’ - Audiotour door de ogen van kinderen

Bezoekers werden uitgenodigd om door de ogen van kinderen naar de collectie te kijken. Kinderen kijken anders, zien andere dingen dan volwassenen en leggen vaak opvallende verbindingen en maken inspirerende vergelijkingen. Het museum ving deze manier van kijken in een audiotour. Kinderen van 5 tot 17 jaar (van basisschool De Hasselbraam en het Van Maerlantlyceum) vertelden hun verhalen over de kunstwerken. De audiotour begon op de bovenste verdieping, met de meest recente kunstwerken, en nam de bezoeker mee naar beneden. Naarmate de kunstwerken ouder werden, werden ook de kinderen ouder.
Concept: Marleen Hartjes.

2. Punt.point – Doe-het-zelfrondleiding

Kunstenaar en choreograaf Sara Wookey en architect Rennie Tang hebben de doe-het-zelfrondleiding Punt.Point ontwikkeld waarmee bezoekers op een bijzondere manier de tentoonstelling konden ervaren. Deelnemers kregen een gele tas met attributen mee die hen uitnodigde om zich op een heel andere manier in het museum te begeven. Het uitgangspunt was de relatie tussen architectuur, kunstwerken en het lichaam van de bezoeker. De bezoeker werd uitgenodigd op een aantal gemarkeerde plekken verschillende houdingen of posities uit te proberen en kon zelf nieuwe suggesties doen.
Concept: Sara Wookey en Rennie Tang.

3. This is not a space - hoorbare architectuur

De architectuur van het Van Abbemuseum en de tentoonstelling zijn mede bepalend voor hoe de bezoeker de kunstwerken ervaart. Hierbinnen kiest deze zijn eigen weg. This is not a space was een hoorbare fictieve laag over de fysieke omgeving. Deze werd langzaam maar zeker een vanzelfsprekend onderdeel van de architectuur. Door de illusie van nieuwe ruimte in de audioscape werd de bezoeker via onverwachte wegen meegenomen door de tentoonstelling en beleefde hierdoor verrassende momenten van confrontatie, herkenning en contemplatie.Concept: Ricky van Broekhoven van SoundShapeLab.

4. Inhaling art - Geurige kunst

Met Inhaling Art werd je geconfronteerd met het meest onderbelichte zintuig: je reukzin. Normaal gesproken is het museum de plek bij uitstek waar we bijna uitsluitend het zicht gebruiken om kunstwerken waar te nemen. Door middel van speciaal ontwikkelde geuren bij diverse kunstwerken kon je een intieme relatie met de collectie aangaan. Warme, kruidige aroma’s en synthetische geurcomposities wisselden elkaar af. Je kon de kunst letterlijk inhaleren. De doe-het-zelfrondleiding voerde deelnemers langs vijf geurkastjes op verschillende plaatsen in de tentoonstelling.
Concept: Caro Verbeek (kunst- en geurhistoricus) i.s.m Jorg Hempenius (aromajockey)

5. Qwearing The collection - Perspectief vanuit kledingstukken

De Qwearing tool liet zien hoe een queer perspectief de ervaringen binnen een museum en de kunsttentoonstellingen kan veranderen. Als bezoeker keek je als het ware met een queer bril naar de werken en naar cultuur. In dit geval was kleding het instrument waarmee je een nieuwe blik wierp op de collectie. De collectie Qwearing bestond uit twee hoofdelementen: informatie over de kunstcollectie was aangebracht op vijf kledingstukken. Op sjaals stonden daarnaast de termen uitgelegd die in de informatie op de kledingstukken werden gebruikt. De bezoekers lazen informatie van hun ‘eigen’ kledingstuk en van andere bezoekers die ook deze tool gebruikten. Zo werd je uitgenodigd om vanuit een ander vertrekpunt naar de kunst te kijken. 

Online toolshop

Ook online bieden we verschillende manieren aan om onze collectie te ontdekken. Luister naar observaties van uiteenlopende Eindhovenaren in onze Meerstemmige Collectie. Maak je eigen Combinary en vertel je eigen verhaal aan de hand van onze collectiewerken.