Don' t look back
Beschrijving
'Don't look back' van de Engelse kunstenaar Fiona Banner bestaat uit drie blokken tekst van ongeveer 2,5 x 3 meter, gedrukt met zwarte letters op zilverkleurig papier. Deze teksten worden aan de wand gepresenteerd, naast elkaar of aan verschillende wanden van dezelfde ruimte. Ze zijn geheel gedrukt in hoofdletters. Er is geen onderverdeling in alinea's. De regels zijn lang; er is weinig interpunctie toegepast. De drie blokken bevatten nagenoeg dezelfde tekst. Banner geeft drie maal een beschrijving van D.A. Pennebakers 'Don't look back', een documentaire over de tour die Bob Dylan in 1965 maakte door Engeland. Het is een direct verslag van wat zij ziet en hoort bij het bekijken van de film.
Sinds enkele jaren presenteert Fiona Banner werken waarin zij beschrijvingen geeft van films. Het zijn meestal schermbrede presentaties van handgeschreven of gedrukte teksten op papier, die wel 'wordscapes' genoemd worden. Door hun uitgestrektheid zijn het een soort landschappen van woorden, die door de kijker niet direct te overzien zijn. Hij kan zijn blik erover laten gaan, stilstaan bij een bepaald fragment, om vervolgens weer verder te dwalen. Doordat de regels erg lang zijn, en dicht onder elkaar gezet, nodigt het niet uit tot het lezen van de gehele tekst. Banner kiest films die gebaseerd zijn op ware, historische gebeurtenissen, bijvoorbeeld de oorlog in Vietnam. De kijker die de betreffende film heeft gezien, zal zich deze op grond van Banners beschrijvingen herinneren. Degene die de film niet kent, zal zich er een voorstelling van kunnen maken.
Banner is gefascineerd door het gegeven dat historische gebeurtenissen door veel mensen slechts gekend worden via verfilmingen. Deze verfilmingen zijn altijd subjectief, hoezeer er ook wordt vastgehouden aan historische feiten. Zelfs documentaires zijn subjectief, evenals de manier waarop deze bekeken worden. Banner geeft met haar drie versies van 'Don't look back' aan, dat ook hetzelfde individu de ene keer net iets anders kijkt of interpreteert dan de andere keer. De waarneming is subjectief.