Tickets
Dinsdag t/m zondag
11:00 - 17:00 uur
Contrast

Hollands Kabinet

3058-257.jpg
3058-001.jpg
3058-002.jpg
3058-003.jpg
+21

2010-2012

Sara Sejin Chang (Sara van der Heide)

Momenteel niet op zaal
Verworven in 2012
Inventaris nummer 3058
met steun van / with support of Mondriaan Fonds

De collectie van het Van Abbemuseum bestaat uit meer dan 3400 kunstwerken, die met enige regelmaat voorzien zullen worden van een begeleidende tekst.

Wil je specifieke informatie over dit kunstwerk of de kunstenaar, dan staat de bibliotheek van het Van Abbemuseum tot je beschikking. Daarnaast kun je contact opnemen met de bibliotheek.

Beschrijving

Het seriële werk 'Hollands Kabinet' begon op 14 oktober 2010 – de dag dat het minderheidskabinet Rutte met gedoogsteun van de PVV werd geïnstalleerd. Vanaf die dag maakte Sara Sejin Chang (Sara van der Heide) elke dag een tekening van een Hollands kabinet. Hollands kabinet is een oudhollands bergmeubel, maar wordt ook gebruikt om de Nederlandse regering mee aan te duiden. De verzameling kabinetten groeide dagelijks en werd met elke dag en elke tekening gevarieerder. Met de val van het kabinet op 23 april 2012 heeft het werk zijn definitieve vorm bereikt, Kabinet 558 is die dag toegevoegd.

Het pluriforme van de Nederlandse geschiedenis kan men terug vinden in de geschiedenis van het Hollands kabinet. De oorsprong van het meubelstuk ligt in Azië en het is via de Moorse cultuur in Spanje omstreeks 1600 in Nederland terecht gekomen. De meeste Hollandse kabinetten zijn van eikenhout vervaardigd, later kwamen daar kabinetten gemaakt met exotische houtsoorten bij. In de serie tekeningen is ook een heel aantal kabinetten opgenomen die in de voormalige koloniën zijn geproduceerd, zoals in Kaap de Goede Hoop (Zuid-Afrika); Ceylon (tegenwoordig Sri Lanka en India), Curacao en New York. Deze stille getuigen van de persoonlijke en nationale geschiedenis van Nederland zijn al eeuwenlang een belangrijk meubelstuk in de Nederlandse huishoudens en zijn of worden soms nog steeds van generatie op generatie doorgegeven.

[tentoonstellingstekst 2012]

Context