Tickets
Dinsdag t/m zondag
11:00 - 17:00 uur
Contrast

La muse vénale

0900-01.jpg

1979

René Daniëls

Momenteel niet op zaal
Verworven in 1981
Inventaris nummer 900

De collectie van het Van Abbemuseum bestaat uit meer dan 3400 kunstwerken, die met enige regelmaat voorzien zullen worden van een begeleidende tekst.

Wil je specifieke informatie over dit kunstwerk of de kunstenaar, dan staat de bibliotheek van het Van Abbemuseum tot je beschikking. Daarnaast kun je contact opnemen met de bibliotheek.

Beschrijving

'La muse vénale' van de Nederlandse kunstenaar René Daniëls lijkt een onschuldig plaatje. Maar de titel verwijst naar een gedicht uit de bundel 'Les Fleurs du Mal' van de Franse dichter Baudelaire. Het stelt de kritische vraag aan de muze, de inspiratiebron van kunstenaars, wat zij doen zou om aan de kost te komen in moeilijke tijden. Blijf je je muze trouw of geef je je over aan oneigenlijke motieven? Ofwel: wie is je muze eigenlijk? Voor Daniëls zijn dit essentiële vragen. Het thema van de muze komt regelmatig terug in zijn werk. Daniëls werkt vaak in series. Vanuit het ene werk ontstaat het volgende, soms associërend vanuit de vorm, soms vanuit de betekenis van een beeld. Er bestaan verschillende werken met de titel 'La muse vénale'. Zo is er in de collectie van het Van Abbemuseum ook een versie met zwanen.

Eind jaren '70 wordt René Daniëls in de Nederlandse kunstwereld beschouwd als een baanbrekende jonge kunstenaar, vergelijkbaar met schilders in Duitsland en Italië zoals de 'neue Wilden' en de 'jonge Italianen'. Zij schilderen herkenbare voorstellingen op een expressieve manier. Hun thema's zijn dikwijls beladen. In Daniëls' werk ligt het accent echter niet op expressiviteit of engagement. Het is poëtisch en voor verschillende uitleg vatbaar.

[2005]

Context