Tickets
Dinsdag t/m zondag
11:00 - 17:00 uur
Contrast

Le bain des vagabonds

0911-01.jpg

1936

Jean Brusselmans

Verworven in 1979
Inventaris nummer 911
Locatie VAM, B0, 06, 00
schenking / donation Armand Brusselmans

De collectie van het Van Abbemuseum bestaat uit meer dan 3400 kunstwerken, die met enige regelmaat voorzien zullen worden van een begeleidende tekst.

Wil je specifieke informatie over dit kunstwerk of de kunstenaar, dan staat de bibliotheek van het Van Abbemuseum tot je beschikking. Daarnaast kun je contact opnemen met de bibliotheek.

Beschrijving

Op het schilderij 'Le bain des vagabonds' zien we jongens aan het zwemmen: ze duiken het water in, klimmen eruit, of rusten aan de kant. Over een brug lopen mensen, bezig met hun dagelijks werk. Achter de brug passeren paard en wagen. Op de achtergrond zie je huizen, een fabrieksschoorsteen en drie grote witte gebouwen. De voorstelling is op een tekenachtige manier neergezet. De meeste vormen zijn met zwart omlijnd en tamelijk egaal in een bepaalde kleur geschilderd. De hoofdkleur is blauwgrijs. Opvallend anders is het stukje in bruin onder de brug. Het geel rechtsboven van de rook en de koepel, en het bleke roze van de zwemmers en de schoorsteen verlevendigen het geheel op een subtiele manier.

Alle onderdelen van het schilderij hebben te maken met Brusselmans' persoonlijke leefwereld. De baders op de voorgrond zijn gebaseerd op een jeugdherinnering: zwempartijtjes met zijn broer in het kanaal in Anderlecht. Er bestaat een foto van omstreeks 1930 van de brug over het kanaal, precies zoals Brusselmans hier schildert, met het huis en de lantaarn links en de trap rechts. Ook op die foto passeert een paard met wagen. Er komen echter geen mensen op voor en er zijn geen grote gebouwen op de achtergrond. Brusselmans stelt het beeld samen uit diverse bronnen: een jeugdherinnering; een specifieke plek; het dagelijks leven van de gewone werkende mens; drie markante Brusselse gebouwen: de Sint Goedelekerk, het Stadhuis en het Paleis van Justitie. Veel elementen uit deze voorstelling komen in andere werken van Brusselmans terug.

Het beeld bevat veel verticale elementen, zoals de gebouwen, de schoorsteen en de mensen die staan of lopen, waardoor het iets statisch krijgt. Maar de gebogen vormen van de brug, de rook en de wolken doorbreken dit. De jongen die net iets schuin vanaf de brug het water induikt, geeft het schilderij vaart. Brusselmans geeft het opspattende water effectief weer door de verf hier dik en in allerlei richtingen op het doek te zetten. Ook de baders en de lucht zijn pasteus geschilderd. Lijn, vlak, richting en verfopbreng kiest hij heel bewust vanwege hun expressieve waarde. Brusselmans' werk wordt gerekend tot het Vlaams expressionisme. Kenmerkend daarvoor is een interesse in het alledaagse. In zijn schilderijen combineert Brusselmans constructie en expressie, tekening en schildergebaar, verstilling en beweeglijkheid tot een beeld vol samengebalde spanning.

_2006

Queer perspectief


De schilder kiest bewust een bepaalde lijn, vlak, richting en verftoets om hun expressieve waarde. Het werk van Brusselmans wordt gerekend tot het Vlaams expressionisme. Dit schilderij moet niet gezien worden in het licht van mannelijk naakt, homo-erotische spanning of openbare naaktheid. Uiteraard is de scène niet prikkelend. De baders zwemmen gewoon in het centrum van Brussel. Er is geen spanning tussen toeschouwers en baders. De queerheid zit niet in de ogen van de toeschouwer. En kijk! De schoorsteen op de achtergrond roept geen associaties op met welke fallische vorm dan ook. Het is ook hoogst onwaarschijnlijk dat musea pornografie zouden tonen. Nee, nee, nee. Het is nooit zo geweest dat etnografische beelden, Romeinse beelden van naakten en Griekse vazen met naakte mannelijke figuren Victoriaanse mannen ertoe inspireerden om naar het museum te gaan en zich op een sociaal aanvaardbare manier aan homo-erotische gevoelens over te geven. O jee, nee!

Tags: kast, homoseksueel verlangen, seksuele oriëntatie, situering

Context