Licht-Raum Modulator
Beschrijving
De 'Licht-Raum-Modulator' van de van oorsprong Hongaarse kunstenaar László Moholy-Nagy bestaat uit verschillende onderdelen. Het meest in het oog springt een rond plateau waarop geometrische vormen uit verschillende materialen bevestigd zijn. Die vormen worden in beweging gebracht door een systeem van tandwielen en een ketting dat het plateau verbindt met een elektromotor in een metalen kast. De geometrische vormen op het plateau zijn ondergebracht in drie sectoren met als hoofdvorm de rechthoek, de cirkel en de diagonaal. Moholy-Nagy heeft vooral transparante en reflecterende materialen gebruikt. Het geheel wordt belicht door lampen. Zo ontstaat er een zeer gevarieerd licht- en schaduwspel op de vloer, de muren en het plafond van de ruimte waarin het werk is opgesteld.
Moholy-Nagy gaat in de vroege jaren twintig van de twintigste eeuw vanuit Hongarije naar Berlijn. Hij komt daar in contact met vertegenwoordigers van het futurisme, constructivisme en Dada. In deze stromingen spelen beweging en machines een belangrijke rol. Aan het Bauhaus - waar Moholy-Nagy van 1923 tot 1928 leraar is - staat de gedachte van het samengaan van kunst en techniek centraal. Uit deze periode stamt ook dit werk. Het idee van een machine als kunstwerk komt voort uit de wens kunst en techniek niet te beschouwen als afzonderlijke disciplines die elkaars tegenpool vormen. Men gelooft in een kunst die niet nààst maar ìn het leven staat; die de vorm van het leven volgt, en tegelijkertijd het leven vorm geeft. Vandaar de interesse in en het gebruik van moderne industriële materialen en technieken.
De 'Licht-Raum-Modulator' is tegelijkertijd een kunstwerk en een machine. Het schouwspel dat ontstaat wanneer het apparaat in werking wordt gesteld, reikt veel verder dan het technisch functioneren alleen. Zoals de titel al aangeeft, verandert en moduleert het licht de ruimte. Het werk bestaat niet alleen uit het tastbare object, maar evenzeer uit de ongrijpbare elementen beweging, licht, schaduw en reflectie.