Tickets
Dinsdag t/m zondag
11:00 - 17:00 uur
Contrast

Mao Tse Tung

1036-04.jpg
1036-01.jpg

1972

Andy Warhol

Momenteel niet op zaal
Verworven in 1985
Inventaris nummer 1036

De collectie van het Van Abbemuseum bestaat uit meer dan 3400 kunstwerken, die met enige regelmaat voorzien zullen worden van een begeleidende tekst.

Wil je specifieke informatie over dit kunstwerk of de kunstenaar, dan staat de bibliotheek van het Van Abbemuseum tot je beschikking. Daarnaast kun je contact opnemen met de bibliotheek.

Beschrijving

Het Van Abbemuseum bezit drie zeefdrukken van de Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol die een portret van de voormalige Chinese leider Mao Tse Tung tonen. De foto die als uitgangspunt dient -een officieel staatsportret- is sterk uitvergroot en hard afgedrukt, d.w.z. met een sterk lichtdonker contrast, dat zware slagschaduwen veroorzaakt en nuanceringen doet verdwijnen. De prenten verschillen onderling in kleur. Warhol heeft telkens felle, sterk contrasterende of vloekende kleuren tegen elkaar gezet. De kleuren zijn gedeeltelijk over elkaar gedrukt. Doordat ze niet egaal zijn, blijven onderliggende kleuren zichtbaar. Op het jasje van Mao en in de achtergrond zijn zwarte tekenachtige lijnen te zien, in elke prent op een andere plaats.

Andy Warhol begint in 1960 schilderijen te maken nadat hij eerst als reclametekenaar gewerkt heeft. Hij schildert dan uitvergrotingen van reclameadvertenties en stripverhalen. Zijn werk sluit aan bij dat van andere Amerikaanse kunstenaars die sinds het eind van de jaren vijftig de alledaagse leefomgeving, met name de overal aanwezige consumptieartikelen en reclame-uitingen, als onderwerp nemen. Deze kunstenaars, waaronder Lichtenstein, Oldenburg en Rosenquist, vormen met hun figuratieve werk een tegenpool van het dan wijdverbreide abstract-expressionisme. Tegenover het subjectieve en emotionele, dat deze richting kenmerkt stellen zij een 'onpersoonlijke', op de populaire beeldcultuur gebaseerde kunst: de pop art. Deze pop art kunstenaars maken vaak gebruik van industriële reproductie technieken, zoals de zeefdruk. Zij voeren hun werk niet altijd zelf uit.

In Warhols werk zien we afbeeldingen van heel diverse dingen zoals soepblikken, beroemde personen, auto-ongelukken of dollartekens. Wat ze gemeen hebben is hun verschijning in populaire media als kranten en tijdschriften of via straatreclame. Sinds 1962 maakt Warhol gebruik van de zeefdruktechniek bij het vervaardigen van zijn werk. Binnen een beeld herhaalt hij dikwijls het gekozen motief, waarbij hij kleine verschillen toelaat, toevallig of gepland. Ook werkt hij vaak in series, zoals bij 'Mao Tse Tung'. De drie prenten maken deel uit van een serie van tien die alle onderling verschillen. Door het principe van de herhaling of het werken met varianten neutraliseert Warhol het onderwerp. De schreeuwerige, onnatuurlijke kleuren die hij gebruikt, zorgen voor een verdere vervlakking, zowel beeldend als inhoudelijk. De afgebeelde personen worden minder ruimtelijk, minder realistisch en daardoor ook minder persoonlijk. Het zijn producten geworden.

Context