Map of Total Art
Beschrijving
Qiu Zhijie tekent ‘landkaarten’ gebaseerd op concepten zoals Stad en Park. Voor Zhijie staat iets in kaart brengen gelijk aan een bewustwordingsproces. Zijn ‘landkaart’ is een model om persoonlijke en historische ideeën te verenigen. Het kan aanzetten tot nieuwe gedachten en inzichten.
Queer perspectief
Kijk naar deze kaarten. Lijken ze op wat je gewend bent te zien? Lijken ze op kaarten die door geografen zijn gemaakt? Deze kunstwerken zijn intersectioneel: op de kaarten vermengen specifieke plaatsen, historische data en persoonlijke herinneringen zich met Chinese kalligrafie. Op het eerste gezicht zien deze kaarten er tamelijk verwarrend uit. Maar traditionele kalligrafie wordt hier voor zeer persoonlijke doeleinden gebruikt, om te laten zien dat hernieuwde toe-eigening van technieken of praktijken nieuwe vormen van creativiteit kan opleveren. Bovendien zijn de parken en stadsplattegronden die Zhijie ontwerpt bedoeld als openbare ruimtes voor wedergeboorte; als een veld voor recreatie, buitensporten en publiek debat; als een ontmoetingsplaats voor liefde en verlangen.
%Ook dat is ‘queering’: jezelf toestaan om je iets anders te verbeelden en buiten vaste categorieën te denken. Inderdaad, het betekent ook: accepteren hoe anderen de wereld waarnemen.
%>Tags: toe-eigening, intersectionaliteit, twijfel, zichtbaarheid