Meganeudon II
Beschrijving
De tweekleurenlitho in zwart en grijs 'Meganeudon II' van de Belgische kunstenaar Panamarenko bevat twee schetsen van een insectachtig vliegtuigje. In het vliegtuigje kan één persoon in half liggende positie plaatsnemen. Met de hand geschreven aantekeningen geven informatie over de hoedanigheid en het functioneren van dit luchtvaartuig, zoals de materialen en het gewicht, de opstijgsnelheid en de positie van het hoogteroer.
Het pseudoniem Panamarenko is een vrije samentrekking van Pan American Airlines and Company. De kunstenaar die hierachter schuilgaat, houdt zich sinds 1967 vooral bezig met het ontwerpen van fragiele luchtvaartuigen. Panamarenko werkt zijn ideeën dusdanig uit dat ze werkelijk moeten kunnen functioneren. De meeste van zijn vliegtuigjes hebben echter nooit gevlogen. Ze werkten niet tijdens de proefvlucht of ze werden nooit getest. Vanuit technisch- wetenschappelijk oogpunt zijn Panamarenko's experimenten dan ook weinig nuttig. Ze grijpen eerder terug op ideeën van uitvinders uit vroeger tijden, zoals Leonardo da Vinci, dan dat ze een verrijking vormen voor de hedendaagse luchtvaart. Maar als kunstobjecten hebben ze betekenis. Ze bieden de kijker een droom. Ze gaan in op het verlangen van de mens om te vliegen; om zich op eigen kracht te verheffen in de lucht.
Panamarenko's ontwerpen, modellen en prototypen kunnen beschouwd worden als metaforen voor het verkennen van onbekende terreinen; voor het uitbreiden van de eigen mogelijkheden en het overschrijden van grenzen. Het prikkelen van de fantasie en het aanzetten tot geloof in dromen is belangrijker dan het letterlijke opstijgen. De meeste van Panamarenko's ontwerpen hebben betrekking op eenmansvliegtuigjes die door de piloot op eigen kracht moeten worden aangedreven. Bij een aantal is het vliegmechanisme gebaseerd op de manier waarop insecten zich voortbewegen. De 'Meganeudons' lijken op de gelijknamige prehistorische libellen van grote afmetingen. Hun werking berust op het klapwieken met vleugels. Panamarenko's vliegtuigen verschillen sterk van een regulier vliegtuig, waarin de piloot slechts plaats hoeft te nemen. Zijn toestellen vereisen een zware fysieke inspanning van de piloot.