Tickets
Dinsdag t/m zondag
11:00 - 17:00 uur
Contrast

Naked Machine (Volkswagen Modern)

2997-02.jpg
2997.jpg
2997-01.jpg
2997-03.jpg
+21

2000-2011

Surasi Kusolwong

Momenteel niet op zaal
Verworven in 2011
Inventaris nummer 2997
met steun van / with support of the VriendenLoterij

De collectie van het Van Abbemuseum bestaat uit meer dan 3400 kunstwerken, die met enige regelmaat voorzien zullen worden van een begeleidende tekst.

Wil je specifieke informatie over dit kunstwerk of de kunstenaar, dan staat de bibliotheek van het Van Abbemuseum tot je beschikking. Daarnaast kun je contact opnemen met de bibliotheek.

Beschrijving

De lichtblauwe Volkswagen die in deze ruimte opgehangen is, trekt meteen de aandacht. Het is een kunstwerk van de Thaise kunstenaar Surasi Kusolwong en het heet Naked Machine (Volkswagen Modern). De wielen, de motor, het stuur en het interieur, alles is van deze auto afgehaald. Alleen de carrosserie is over. En deze hangt op zijn kop, stevig bevestigd aan het plafond met staaldraad. De twee deuren zijn er uitgehaald zodat je er gemakkelijk in kunt plaatsnemen. Om het verblijf in de auto wat aangenamer te maken zijn er comfortabele kussens in gelegd. De ramen zijn met gekleurde folie beplakt. In deze auto kun je liggen luieren of een video bekijken. Eigenlijk kun je er alles doen wat je niet kunt als je in een rijdende auto aan het stuur zit.

De Volkswagen Kever is een van de meest succesvolle auto's die ooit geproduceerd is. In totaal werden er meer dan 21 miljoen van gemaakt. Deze auto was ooit het symbool van de na-oorlogse Duitse economische wederopbouw, het zogenaamde Wirtschaftswunder. Veel mensen wilden een Volkswagen en voormalige eigenaren herinneren zich nog goed de typische 'kattenbak' achterin, die voor veel kleine kinderen heeft gefunctioneerd als een extra achterbank. De Kever was een tijdlang hèt prototype van een no nonsense auto: een vervoermiddel dat voor velen binnen bereik kwam.

Hoewel een personenauto vaak gekozen wordt om het imago en het prestige is het in de eerste plaats gewoon een vervoermiddel. Het is simpelweg een gebruiksobject dat dient om mensen van de ene plek naar de andere te vervoeren. De Kever was dat bij uitstek. Surasi Kusolwong haalt als kunstenaar zulke gebruiksvoorwerpen vaak uit hun context en geeft er nieuwe, onverwachte functies aan. Zo plaatst hij nut tegenover kunst en zet hij vraagtekens bij de noodzaak van de ons omringende objecten. De reden dat hij dit doet is: "To practise and demonstrate the way of happiness". Hij betrekt de toeschouwer bij zijn werk en biedt zo een alternatief voor de passieve consumptie van beelden in een museum. Ook in dit werk vervangt hij de ene functie van het object door een andere, maar hij zorgt ervoor dat het geheel als kunstwerk nog steeds te gebruiken blijft. Deze auto wordt tot een bijzondere verblijfplaats en verandert zo van een vervoermiddel in een middel van vervoering. Wij zijn zelf de motor geworden in een gevoelsmachine met ongekende mogelijkheden.

- Tentoonstellingstekst 2011 -

Context