Tickets
Dinsdag t/m zondag
11:00 - 17:00 uur
Contrast

Partecipa alla creazione

1472.JPG

1982

Nicola de Maria

Momenteel niet op zaal
Verworven in 1986
Inventaris nummer 1472

De collectie van het Van Abbemuseum bestaat uit meer dan 3400 kunstwerken, die met enige regelmaat voorzien zullen worden van een begeleidende tekst.

Wil je specifieke informatie over dit kunstwerk of de kunstenaar, dan staat de bibliotheek van het Van Abbemuseum tot je beschikking. Daarnaast kun je contact opnemen met de bibliotheek.

Beschrijving

In 'Partecipa alla Creazione' beschildert Nicola de Maria het doek voor een groot deel met zwarte verf. Het onderste deel van het werk bestaat uit een lichtblauwe baan waarin een onbeschilderde vlek oplicht. In het zwarte gedeelte zit een 'gat' waardoor een lichte blauwgroene kleur zichtbaar is. De verf is tamelijk dun opgebracht. In het blauw en het blauwgroen is een horizontale penseelstreek zichtbaar. De zwarte verf is in diverse richtingen opgebracht. Hier en daar is er een druppel uitgelopen.

De titel van dit werk (Neem deel aan de schepping) nodigt uit het beeld te lezen als het moment waarop volgens de joods-christelijke religie de aarde geschapen wordt. Het licht wordt gescheiden van het donker, het land van het water. Er ontstaat orde in de chaos. Het schilderij is eenvoudig en complex tegelijk. De horizontale verdeling roept de associatie met een landschap op. Het lichte blauw en het blauwgroen laten zich lezen als water of lucht. Maar het hemelsblauw onder in het schilderij werkt ook verwarrend: het lijkt een lucht, maar dan op de verkeerde plaats. Het 'gat' in het zwarte deel kan gezien worden als het doorbreken van licht in een donkere lucht, maar door de kleur is de associatie met water meer voor de hand liggend. 'Participa alla Creazione' is een sober werk binnen het oeuvre van De Maria. De titel is echter wel representatief voor zijn levenshouding. Hij schept zelf voortdurend nieuwe werelden en nodigt de kijker uit hetzelfde te doen.

Het werk van De Maria is over het algemeen uitbundig en kleurrijk. Het is poëtisch en energiek. Het kan figuratieve en abstracte tekens bevatten, soms ook letters of woorden. Het straalt een zeer positieve levenshouding uit. De Maria beschrijft zichzelf als "iemand die een gedicht schrijft met vingers vol kleur". Hij is geen theoreticus, geeft geen uitleg, maar toont met beelden wat hij gezien en intens beleefd heeft, meestal met de natuur als uitgangspunt. Hij schept als het ware de wereld opnieuw. Daarbij gaat hij niet volgens een vooropgezet plan te werk, maar gevoelsmatig. Het maakproces is goed zichtbaar. Soms laat De Maria de verf vloeien, soms zet hij een stevige penseelstreek. In 'Participa alla Creazione' versterken de horizontale verfstreken in de lichte delen en de streken in alle richtingen in het zwarte deel het contrast tussen beide: licht en ordening tegenover duistere chaos.

Context