Tickets
Dinsdag t/m zondag
11:00 - 17:00 uur
Contrast

Philipsfabrieken

0119.jpg

1948

Charles Eyck

Momenteel niet op zaal
Verworven in 1950
Inventaris nummer 119
schenking / donation Tromp

De collectie van het Van Abbemuseum bestaat uit meer dan 3400 kunstwerken, die met enige regelmaat voorzien zullen worden van een begeleidende tekst.

Wil je specifieke informatie over dit kunstwerk of de kunstenaar, dan staat de bibliotheek van het Van Abbemuseum tot je beschikking. Daarnaast kun je contact opnemen met de bibliotheek.

Beschrijving

Eindhoven werd wereldwijd op de kaart gezet door Philips. Een aantal bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog door zowel de Britten als de Duitsers zorgde voor een grote verwoesting van het Eindhovense centrum en het Philips fabrieksterrein op Strijp. Het schilderij 'Philipsfabrieke' van Charles Eyck is bijna identiek aan de kleurengrafiek uit zijn prentenset over de stad en de wederopbouw van Philips, die Eyck maakte in opdracht van ‘N.V. Philips’ Gloeilampenfabrieken te Eindhoven’. Het bijschrift daarin vermeldt: ‘Duizenden nijvere handen hebben uit de chaos die was de fabrieken weer doen herrijzen, zodat haar vele verscheidene producten in veel groter mate nog als voor de oorlog thans weer hun weg vinden naar alle landen ter wereld.'

[tentoonstellingstekst 2013]

Context