Tickets
Dinsdag t/m zondag
11:00 - 17:00 uur
Contrast

Portret van Rudi Fuchs

2959-02.jpg

2005

Karel Appel

Momenteel niet op zaal
Verworven in 2010
Inventaris nummer 2959
schenking privécollectie / donation private collection

De collectie van het Van Abbemuseum bestaat uit meer dan 3400 kunstwerken, die met enige regelmaat voorzien zullen worden van een begeleidende tekst.

Wil je specifieke informatie over dit kunstwerk of de kunstenaar, dan staat de bibliotheek van het Van Abbemuseum tot je beschikking. Daarnaast kun je contact opnemen met de bibliotheek.

Beschrijving

Karel Appel's ‘Portret van Rudi Fuchs’ is een schilderij met een vrij regelmatige olieverftextuur. In sobere grijzen en okers heeft Appel het transparante gelaat en haardos van Fuchs met zijn kenmerkende vorsende blik weten weer te geven. De compositie wordt versterkt door de plaatsing van twee tl-buizen in blauwtinten.

Dit portret maakt deel uit van een reeks werken uit 2005, een periode waarin Appel experimenteerde met het gebruik van tl-buizen, waaronder een serie erotisch getinte werken. Appel schilderde meerdere portretten, waaronder die van Willem Sandberg (voormalig directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam) en jazz musici als Dizzy Gillespie, Miles Davis, Count Basie en Sarah Vaughan.

Appel en Fuchs hebben sinds de jaren tachtig veel met elkaar samengewerkt. Het was een laatste wens van Karel Appel dat het schilderij in overleg met Rudi Fuchs naar een toepasselijk museum zou gaan. Het werd het Van Abbemuseum, de plek waar Fuchs van 1975 tot 1987 directeur was.

Context