Tickets
Dinsdag t/m zondag
11:00 - 17:00 uur
Contrast

Protest, my son

3196-04.jpg

2011

Sheela Gowda

Momenteel niet op zaal
Verworven in 2014
Inventaris nummer 3196
met steun van / with support of VriendenLoterij

De collectie van het Van Abbemuseum bestaat uit meer dan 3400 kunstwerken, die met enige regelmaat voorzien zullen worden van een begeleidende tekst.

Wil je specifieke informatie over dit kunstwerk of de kunstenaar, dan staat de bibliotheek van het Van Abbemuseum tot je beschikking. Daarnaast kun je contact opnemen met de bibliotheek.

Beschrijving

Sheela Gowda raakte gefascineerd door de interactie tussen de voormalig nomadische stam de Hakki Pikki en stedelingen. Om te overleven in de metropool Bangalore (India) benutten zij hun zogenoemde ‘tribale’ identiteit. Voor het protest tegen de sloop van hun woningen presenteren zij zich bewust als ‘tribaal’ volk om aandacht te vragen. Deze voormalige jager-verzamelaars zijn nu handelaren en kundige vervalsers van jachttrofeeën. De koehoornketting die aan de wandprint hangt, wordt aan stedelingen verkocht als zijnde tijgerklauwen. Gowda presenteert in het kleinere toegevoegde beeld de Hakki Pikki zoals de toerist hen mogelijk ziet: als cliché-versies van verscheidene inheemse volkeren van Amerika, Afrika en Nieuw Zeeland. Dit overdreven doch banale beeld van oorspronkelijke volkeren brengt onze blik terug naar het grotere beeld van echte mensen die dezelfde clichés gebruiken om het verlies van hun woningen te voorkomen.

Context