Tickets
Dinsdag t/m zondag
11:00 - 17:00 uur
Contrast

Stilleven met korhanen

0063.JPG

z.j. / s.a.

Arnout Colnot

Momenteel niet op zaal
Verworven in 1936
Inventaris nummer 63
schenking / donation H.J. van Abbe

De collectie van het Van Abbemuseum bestaat uit meer dan 3400 kunstwerken, die met enige regelmaat voorzien zullen worden van een begeleidende tekst.

Wil je specifieke informatie over dit kunstwerk of de kunstenaar, dan staat de bibliotheek van het Van Abbemuseum tot je beschikking. Daarnaast kun je contact opnemen met de bibliotheek.

Beschrijving

Dit stilleven met fruit en gevogelte sluit aan bij een traditie in de Nederlandse schilderkunst die al in de 17de eeuw bestaat. In de zogeheten pronkstillevens van toen konden schilders hun vakmanschap laten zien, vooral wat betreft stofuitdrukking. Maar Colnot is een schilder van de 20ste eeuw. Zijn grovere penseelstreek verraadt invloed van de expressionistische bewegingen uit het begin van die eeuw. Het gaat daarbij niet om het weergeven van ieder detail van het onderwerp, maar om de expressieve kracht van het geheel.

Colnot wordt gerekend tot de Bergense School. Geboren in Amsterdam, vestigt hij zich in 1911 in het Noord-Hollandse Bergen, waar hij landschappen in de open lucht schildert in navolging van de impressionisten en de Haagse school. De groep schilders in Bergen breidt zich uit met o.a. Leo Gestel, die beïnvloed is door Franse en Duitse stromingen als het kubisme en het expressionisme. Ook Colnots werk wordt dan expressiever, en voor Nederland vernieuwend. Over het algemeen is zijn werk donker van toon, waarbij kleuraccenten een belangrijke rol spelen, zoals het fruit in zijn 'Stilleven met korhanen'.

Colnot dateerde zijn werk meestal niet. In gesprek met D.A. Klomp in diens boek De Bergensche School uit 1943 zegt hij: “Wat doet het er toe, wanneer je het gemaakt hebt? Hoofdzaak is, dat je het gemaakt hebt.” 'Stilleven met korhanen' komt uit de privécollectie van Henri van Abbe. Het maakt deel uit van de 26 werken die bij de opening in 1936 aan het Van Abbemuseum zijn overgedragen.

[2020]

Context