Tickets
Dinsdag t/m zondag
11:00 - 17:00 uur
Contrast

The Leftovers

3408.jpg

2017

Otobong Nkanga

Momenteel niet op zaal
Verworven in 2017
Inventaris nummer 3408
met steun van / with support of Stichting Promotors Van Abbemuseum

De collectie van het Van Abbemuseum bestaat uit meer dan 3400 kunstwerken, die met enige regelmaat voorzien zullen worden van een begeleidende tekst.

Wil je specifieke informatie over dit kunstwerk of de kunstenaar, dan staat de bibliotheek van het Van Abbemuseum tot je beschikking. Daarnaast kun je contact opnemen met de bibliotheek.

Beschrijving

De tapijtrand heeft de betoverende blauwgroene schakering van dioptaas en azuriet-malachiet: mineralen uit de ongekend rijke mijnen van Tsumeb in Namibië. 'The Leftovers' toont een beschadigd landschap door mijnbouw. Het komt uit een serie waarin Otobong Nkanga reflecteert op de relatie tussen mens, geografie, kolonialisme en de uitputting,van natuurlijke bronnen.

Het tapijt – geproduceerd in het Textiellab van het Textielmuseum in Tilburg – is opgebouwd uit verschillende lagen gekleurd draad, die reliëf geven aan de afgeschraapte aardlagen. De aardwonden zijn hier als ontgonnen amuletten aan elkaar geregen. Nkanga richt zich op de oorsprong van de objecten waarmee wij ons sieren.

Context