Tickets
Dinsdag t/m zondag
11:00 - 17:00 uur
Contrast

Top Secret

2927-12.jpg

1989-1990

Nedko Solakov

Momenteel niet op zaal
Verworven in 2008
Inventaris nummer 2927
met steun van / with support of Stichting Promotors Van Abbemuseum

De collectie van het Van Abbemuseum bestaat uit meer dan 3400 kunstwerken, die met enige regelmaat voorzien zullen worden van een begeleidende tekst.

Wil je specifieke informatie over dit kunstwerk of de kunstenaar, dan staat de bibliotheek van het Van Abbemuseum tot je beschikking. Daarnaast kun je contact opnemen met de bibliotheek.

Beschrijving

'Top Secret' bestaat uit een archiefbak gevuld met een reeks indexkaarten. Het werk is ontstaan tussen december 1989 en februari 1990. De kaarten sommen details op van het samenwerkingsverband tussen de jeugdige kunstenaar en de Bulgaarse Staatsveiligheid, waar hij in 1983 een punt achter zette.

'Top Secret' veroorzaakte een grote controverse toen het in het voorjaar van 1990 voor het eerst tentoongesteld werd. Dit was op het hoogtepunt van de politieke veranderingen in het langdurige communistisch bewind. Het officiële archief bleef tot achtenwintig jaar na de politieke omwenteling achter slot en grendel in Bulgarije. Er waren geen openbare documenten over de collaboratie door de kunstenaar. De staatsdocumenten gerelateerd aan de kunstenaar‘s betrokkenheid bij de staatsveiligheid van de Volksrepubliek Bulgarije werden pas in april 2018 vrijgegeven. In de context van postcommunistisch Europa is de daad van zelfonthulling in dit kunstzinnig project nog steeds uniek. 'Top Secret' is een icoon van haar tijd.

De veertig minuten durende video-opname uit 2007 toont de kunstenaar, terwijl hij de inhoud van de indexkaarten herleest in het atelier in Sofia. In de video noemt Solakov ten onrechte 1976 als het startjaar voor de Bulgaarse geheime dienst. Zijn dienstperiode was van 1978 tot 1983.

Context