Tickets
Dinsdag t/m zondag
11:00 - 17:00 uur
Contrast

Twenty-fifth Steel Cardinal

0725-03.jpg

1974

Carl Andre

Momenteel niet op zaal
Verworven in 1976
Inventaris nummer 725

De collectie van het Van Abbemuseum bestaat uit meer dan 3400 kunstwerken, die met enige regelmaat voorzien zullen worden van een begeleidende tekst.

Wil je specifieke informatie over dit kunstwerk of de kunstenaar, dan staat de bibliotheek van het Van Abbemuseum tot je beschikking. Daarnaast kun je contact opnemen met de bibliotheek.

Beschrijving

'Twenty-fifth Steel Cardinal' is een kunstwerk dat bestaat uit vijfentwintig losse stalen platen van 50 x 50 cm. Ze liggen in de vorm van een vierkant op de vloer van de museumzaal. Met één zijde ligt het vierkant tegen de muur aan. De stalen platen zijn onbehandeld en niet egaal van kleur. Krassen, deuken, vlekken en verkleuringen zorgen ervoor dat de platen van elkaar verschillen.

Het werk straalt rust en evenwicht uit. Dit ontstaat door de symmetrie, herhaling, de grijstinten van het staal en de platheid van het werk. Carl Andre zegt daarover "Ik wil geen werken maken die je overdonderen of verblinden. Ik houd van werk waar je je mee in een kamer kunt bevinden en dat je kan negeren als je wilt". ,Doordat de platen een halve centimeter dik zijn neemt het kunstwerk maar weinig ruimte in beslag. Ondanks de geringe dikte, bezit de vloersculptuur wel massa en gewicht door het gebruikte materiaal. Volgens Andre is de ruimte rondom het kunstwerk net zo belangrijk als het werk zelf. Zijn beelden benadrukken als het ware de lege ruimte eromheen. Andre vindt dat zijn kunstwerken op sommige plaatsen beter passen dan op andere. Volgens hem kan een kunstenaar daarom het beste ter plekke zijn kunstwerk creëren.

Het werk van Carl Andre wordt tot de minimal art gerekend. In deze kunststroming staat de waarneming van het kunstwerk voorop. Bij de vloersculpturen van Andre gaat het echter niet alleen over kijken, maar ook over luisteren en voelen/ervaren. Het is toegestaan de vloersculptuur te betreden. Lopen over de stalen platen verandert het aanzien van het werk. In plaats van het alleen op afstand bekijken is er dan ook de tastbare ervaring. Elke materiaalsoort klinkt en voelt anders wanneer er over heen gelopen wordt. Andre gebruikt o.a. ijzer, staal, aluminium, lood, koper of zink, omdat volgens hem "het verschil tussen koper en aluminium heel wat verder gaat dan dat tussen rood en groen".

Context