Tickets
Dinsdag t/m zondag
11:00 - 17:00 uur
Contrast

Voor vrij Nederland (vreemdelingendetentie, locatie Zeist, isoleercel)

3411-01.jpg
3411-02.jpg

2014-2016

Robert Glas

Momenteel niet op zaal
Verworven in 2017
Inventaris nummer 3411
met steun van / with support of Mondriaan Fonds

De collectie van het Van Abbemuseum bestaat uit meer dan 3400 kunstwerken, die met enige regelmaat voorzien zullen worden van een begeleidende tekst.

Wil je specifieke informatie over dit kunstwerk of de kunstenaar, dan staat de bibliotheek van het Van Abbemuseum tot je beschikking. Daarnaast kun je contact opnemen met de bibliotheek.

Beschrijving

Robert Glas reageert met een serie kunstwerken op de realiteit van vluchtelingen in Nederland anno 2016. Door de protesten tegen de bouw van asielzoekerscentra en het heftige debat over de vluchtelingenproblematiek raakt de beleving van de vluchteling zelf op de achtergrond. Wat betekent het om vluchteling in Nederland te zijn? Hoe ziet de procedure er vanbinnen uit? En waar verblijven vluchtelingen als ze zijn uitgeprocedeerd? De kunstwerken geven inzicht in de harde en complexe wereld van vluchtelingen in Nederland.

De twee foto’s zijn onderdeel van de serie Voor vrij Nederland en tonen de isoleercel in het vreemdelingendetentiecentrum te Zeist. De gehele serie bestaat uit foto’s van verschillende vreemdelingendetentiecentra die voor het zijn eerst verschenen in Vrij Nederland. Deze detentiecentra worden gebruikt om vreemdelingen vast te zetten, soms tot wel 18 maanden lang, om ‘vrijwillige’ uitzetting in gang te zetten. Deze maatregel komt Nederland internationaal op veel kritiek te staan en het is een onderwerp dat veelvuldig het nieuws haalt.

Tot voor kort konden foto's van de cellen die daarvoor gebruikt worden alleen in de openbaar toegankelijke databank van het Ministerie van Justitie opgevraagd worden. Deze beelden werden door hun staffotograaf geschoten. De foto’s van Glas zijn een onafhankelijk alternatief voor deze officiële foto’s van Justitie.

Om deze foto’s te mogen maken moest Glas verschillende rechtszaken tegen de Nederlandse staat winnen. Documenten uit deze juridische procedures zijn te vinden op zaal. Het project is ontstaan met medewerking van advocaat Frans-Willem Verbaas, Amnesty International, de Nederlandse Vereniging van Journalistiek, fotobureau Hollandse Hoogte en Vrij Nederland.

- Tentoonstellingstekst 2017 -

Context