Tickets
Dinsdag t/m zondag
11:00 - 17:00 uur
Contrast

Walking Forward-Running Past

2578.jpg
2578-01.jpg
2578-02.jpg

1971

John Baldessari

Momenteel niet op zaal
Verworven in 2001
Inventaris nummer 2578

De collectie van het Van Abbemuseum bestaat uit meer dan 3400 kunstwerken, die met enige regelmaat voorzien zullen worden van een begeleidende tekst.

Wil je specifieke informatie over dit kunstwerk of de kunstenaar, dan staat de bibliotheek van het Van Abbemuseum tot je beschikking. Daarnaast kun je contact opnemen met de bibliotheek.

Beschrijving

In Walking Forward-Running Past maakt Baldessari ingenieus gebruik van de fotografie en video om film te onderzoeken en uiteindelijk te deconstrueren. In dit conceptuele werk is te zien hoe hij fotografische filmstills opplakt waarin hijzelf naar de camera loopt – en in elke foto dichterbij komt – en vervolgens foto's waarin hij de camera voorbij rent. De opeenvolging van deze handelingen resulteert in een ruwe montage, een uiteindelijk vergeefse poging om de fenomenologische ervaring van filmische beweging te reconstrueren. Baldessari, die door de inspanning naar adem hapt, verwisselt in een snel tempo foto na foto. Door zijn inspanningen om de cinematografische ervaring op te roepen ontstaat er een gelaagde metonymische relatie tussen het statische, fotografische beeld van Baldessari die aan het rennen is en zijn ‘echte’ bewegingen op video.

Context