Tickets
Dinsdag t/m zondag
11:00 - 17:00 uur
Contrast

Wall Drawing No. 256

1750.jpg
1750-03.jpg

1975

Sol LeWitt

Momenteel niet op zaal
Verworven in 1978
Inventaris nummer 1750
schenking / donation M. Visser

De collectie van het Van Abbemuseum bestaat uit meer dan 3400 kunstwerken, die met enige regelmaat voorzien zullen worden van een begeleidende tekst.

Wil je specifieke informatie over dit kunstwerk of de kunstenaar, dan staat de bibliotheek van het Van Abbemuseum tot je beschikking. Daarnaast kun je contact opnemen met de bibliotheek.

Beschrijving

De volgende beschrijving ligt ten grondslag aan 'Wall drawing No. 256': "Een zes-inch (15cm) raster bedekt een zwarte wand. 10 witte lijnen vanuit het midden van de vier zijden, en 10 lijnen vanuit elke hoek naar willekeurige punten op het raster. (De lengte van de lijnen en hun plaatsing worden bepaald door de tekenaar.) Witte lijnen, raster in zwart potlood, zwarte muur." ,LeWitt heeft met deze tekst een concept geleverd. De uitvoering ervan wordt overgelaten aan een assistent en is niet permanent. Wanneer de tentoonstelling voorbij is, wordt het werk uitgewist of overgeschilderd. Dit concept staat op een door LeWitt gesigneerd certificaat. Daarnaast is er een diagram met een voorbeeld voor uitvoering. Het certificaat is in feite een licentie om het concept uit te mogen voeren en het bewijs van eigendom van dit werk van LeWitt.

Elke uitvoering van een muurtekening van LeWitt heeft een eigen karakter, ten eerste door de variatie in locatie en ten tweede door de persoonlijke inbreng van de assistent. Hoewel het werk in principe door iedereen uitgevoerd kan worden, heeft LeWitt zijn voorkeur wat betreft de uitvoerders en werkt hij met een beperkt aantal assistenten. Een muurtekening kan op verschillende plaatsen worden gemaakt. Hoewel het bijna altijd over binnenmuren gaat, is in principe iedere muur geschikt. Als LeWitt in 1968 zijn eerste 'Wall Drawing' maakt, gaat zijn interesse vooral uit naar het twee dimensionale aspect. De muurtekening valt samen met de muur: hij is evengroot en volkomen vlak. De vroegste werken bestaan uit lijnen die met potlood op de muur aangebracht zijn. In de loop der jaren worden zijn 'Wall Drawings' kleurrijker en krijgen de vormen soms een objectachtige uitstraling. Omdat de vlakken ingeschilderd worden, zijn het dan in feite muurschilderingen.

Wall Drawing No. 256 is een voorbeeld van conceptuele kunst. Er is een duidelijk geformuleerd idee. Dit idee is de uitkomst van het creatieve proces. De uitvoering ervan zal per keer verschillen. De maat van het werk is afhankelijk van de maat van de muur die gekozen wordt om het werk op uit te voeren. Als gevolg van de maat, en van de gekozen punten op het raster, zullen de lijnen elkaar eerder of later kruisen en zullen meer of minder lijnen elkaar kruisen. Ook wanneer het werk twee maal op dezelfde plek wordt uitgevoerd, kan het resultaat verschillend zijn.

Context