Woensel Supertoll!
Beschrijving
De geschiedenis van ‘Woensel Supertoll! leidt terug naar de zomer van 2013. Kunstenaar Tijs Rooijakkers wilde graag samenwerken met de bekroonde rapper Fresku (Roy Reymound, Eindhoven, 1986) in Het Oog; de semi-buitenruimte van het Van Abbemuseum. De thematiek van je eigen kracht, je flow vinden en vanuit die flow werk maken, zit diep in beider werk geworteld. Fresku, dat Papiaments is voor 'brutaal', is een verhalenverteller met scherpe observaties, humor en een reflecterende, kritische blik. Hij schreef teksten over persoonlijke drijfveren en ambities op de halfronde wand van Het Oog, bekleed met houten latten. Deze houten latten werden vervolgens door Rooijakkers gestoomd en gebogen tot een enorme tol. Van het werkproces werd door motion graphic studio OddOne een time-lapse gemaakt en deze werd gebruikt in de videoclip ‘WILSKR8’ van Fresku.
Vervolgens verplaatste het project zich naar de Eindhovense wijk Woensel. Onder de noemer ‘Woensel Supertoll!’ ging Rooijakkers hier, samen met Fresku, sociaal ontwerpcollectief Tante Netty en lokale buurt- en welzijnsorganisaties masterclasses en workshops organiseren. Zij nodigden buurtbewoners uit om hun eigen drijfveren en ambities te formuleren op planken van Rooijakkers. Daarmee realiseerde hij grote houten zwermen op verschillende plekken in de wijk. Uiteindelijk werd middenin Woensel een permanent kunstwerk gerealiseerd; een ‘supertol’ met handgeschreven teksten van zowel Fresku als wijkbewoners.
Met het project wilde Rooijakkers een brug slaan tussen het museum en de stad, tussen kunst en urban culture en tussen bewoners en hun leefomgeving. De kunstenaar vertelt: ‘’De tol staat symbool voor de wil, kracht en passie van de mens. Als een tol eenmaal draait, overstijgt hij de zwaartekracht.’’ Met het project in Woensel won hij de Eindhoven Cultuurprijs 2017.
In 2019 keerde het werk terug in het Van Abbemuseum. Gebruikmakend van planken uit ‘Supertoll!’ en ‘Woensel Supertoll!’ ontwikkelde Rooijakkers een theatrale installatie in de ruim 25 meter hoge toren van het Van Abbemuseum. Een groot deel van het werk is verworven door het museum, met steun van het Mondriaan Fonds. De zwerm en de tol kunnen apart van elkaar worden gepresenteerd.