Collectiviteit & solidariteit
Een museum open voor verandering. Dat willen we als het Van Abbemuseum graag zijn en dat lukt alleen als we samen werken. Met collega’s onderling, met onze bezoekers en met medestanders. Samen kijken we verder dan de horizon van het museum en samen scheppen we hopelijk een eerlijkere en rechtvaardigere wereld. Solidariteit door collectiviteit.
Is collectiviteit & solidariteit ook demodern? Simpel gezegd stelt collectiviteit het meervoudige boven het enkelvoudige. In die zin vormt collectiviteit inderdaad een tegenhanger van het ‘modernistische paradigma’. In dat denkkader staat de ‘mannelijke, hetero-normatieve witte’ invalshoek centraal, precies dat wat het Van Abbemuseum probeert tegen te gaan.
Educatieprogramma
In het jaarlijks terugkerende scholierenprogramma Radically Mine! laten scholieren uit Eindhoven en omgeving zich inspireren door een maatschappelijk thema én door de collectie van het Van Abbemuseum. In 2023 was dit thema ‘solidariteit’. Iedereen maakt een eigen kunstwerk, waarvan een selectie te zien is in de tentoonstelling Radically Mine!." Aanvullend op de theorie die leerlingen in de schoolbanken krijgen, ontdekken ze in het museum hoe ze met kunst de wereld kunnen vormgeven,” vertelt medewerker educatie- en publieksbemiddeling Glenda Pattipeilohy, organisator van Radically Mine!.
Positions #7: Alles van waarde doe je met anderen
In de zevende editie van de tentoonstellingsreeks Positions staat kunst die door samenwerking tot stand is gekomen centraal. Van 13 mei t/m 24 september 2023 gaan internationale en lokale kunstenaarsgroepen in het Van Abbemuseum in gesprek met elkaar. Alles van waarde doe je met anderen, is afgeleid van een quote van de Amerikaanse activist Mariame Kaba: “You are interconnected to everyone, because the world doesn’t work without everyone. We can’t do anything alone that’s worth it. Everything worthwhile is done with other people.”
Onze samenleving wordt continu geconfronteerd met crises: na de coronapandemie leven we nog steeds in een wereld met klimaatcrises, sociale onrechtvaardigheid en internationale oorlogen. We zijn steeds meer afhankelijk van elkaar: mondiale problemen vragen om nieuwe samenwerkingen. De noodzaak van het collectief groeit.
Dwarsverbanden
Het Van Abbemuseum werkt aan een ‘constituent museum’: een plek die uitgaat van solidariteit met alle gemeenschappen en waar verbinding centraal staat. De multi-zintuiglijke collectiepresentatie Dwarsverbanden is een voorbeeld van een ‘constituent’ project. De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met (ervarings)deskundigen en (belangen)groepen op het gebied van fysieke toegankelijkheid, inclusie en dekolonisatie. Dit resulteerde in de ontwikkeling van onder andere voelobjecten en geurkaarten die je helpen om kunst anders te ervaren.
Rewinding Internationalism
Een tentoonstelling over ontwikkelingen, ideeën en verhalen uit de jaren 90. En over hoe deze doorwerken in de wereld van vandaag. Het einde van de Koude Oorlog, de AIDS-pandemie en de toenemende globalisering zorgden voor enorme veranderingen, ook in de kunst. Wat is er gebeurd met de vragen en de ervaringen van toen? In deze tentoonstelling zijn veel voorbeelden te zien van collectiviteit. In de jaren negentig bleek het een krachtig tegengif te zijn tegen het destijds veel aanwezige neoliberalisme.