Tickets
Dinsdag t/m zondag
11:00 - 17:00 uur
Contrast

Inclusie & meerstemmigheid

Meerdere stemmen krijgen een podium

Foto: Boudewijn Bollmann

De geschiedenis van het museum sluit niet goed aan op de diverse samenleving die we zijn. Lang is er met een eenzijdige blik naar dezelfde onderwerpen gekeken. Het is tijd om meerdere stemmen een podium te geven. Zoals mensen met een migratieachtergrond of mensen met een beleving van gender of seksualiteit die in de samenleving veelal niet als de norm gezien werden. Het Van Abbemuseum is voor iedereen.

Naast meerstemmigheid zetten we in op een zintuiglijk museum. Echt een museum voor alle mensen in al hun verschillen. Ben je slechtziend, doof of gebruik je een rolstoel? Dan willen we dat het Van Abbemuseum ook jou kan inspireren.

Meerstemmig aankoopproces

Om meerdere stemmen een podium te geven in het museum is het belangrijk dat ook verschillende stemmen aanwezig zijn in het aankoopproces van onze collectie. Daarom nemen naast onze directeur, het hoofd collectie en de conservator collectie ook twee senior conservatoren plaats in de aankoopcommissie. De twee senior conservatoren worden geadviseerd door alle teams die werken aan de referentievelden.

Verder zoeken we naar meer inclusieve manieren om kunst te kopen voor Eindhoven, bijvoorbeeld samen met een burgerraad. 

Onbeperkt Van Abbe

Het Van Abbemuseum is toegankelijk voor iedereen die kunst wil ervaren. Ben je man, vrouw, non-binair of iets anders? Ben je slechtziend, doof of gebruik je een rolstoel? Ben je nieuwsgierig naar kunst en cultuur? Dan willen we dat het Van Abbemuseum ook jou kan inspireren. Zelfs als je niet in staat bent om naar het museum te komen, komt het museum naar jou toe. Daar zorgt het programma Onbeperkt Van Abbe voor. We gebruiken kunst als middel om mensen met elkaar in gesprek te laten gaan.

Het ervaren van het museum en de kunstwerken met alle zintuigen is niet alleen een meerwaarde voor doelgroepen met speciale behoeften, maar levert een bijzondere bijdrage aan de museumbeleving van iedere bezoeker. We focussen ons hierbij voornamelijk op de volgende groepen:

Meer informatie en de programma voor de Onbeperkt van Abbe doelgroepen vind je op de pagina Praktische informatie.

Dwarsverbanden

Met 120 kunstwerken strekt de tentoonstelling zich uit over de vijf verdiepingen van het museum. Dwarsverbanden nodigt je uit kunst anders te ervaren: soms letterlijk door kunst te voelen, ruiken of horen. Soms metaforisch door verschillende, ook minder bekende stemmen het woord te geven. Kunstenaars die niet eerder met elkaar in verband werden gebracht. Met ruim 25 multi-zintuiglijke tools, waaronder teksten in braille, geurinterpretaties, soundscapes, voeltekeningen en -objecten en audiotours is Dwarsverbanden de eerste volledig multi-zintuiglijke collectiepresentatie van Nederland.

De Volkskrant schreef over deze tentoonstelling het volgende: “De tentoonstelling heeft weinig tekst, de kunstwerken zelf vertellen het verhaal. Vaak gebeurt dat aan de hand van bijzondere, geconcentreerde combinaties. De vormgeving versterkt het effect. Zo lijkt er haast iets te vibreren tussen Picasso’s Buste de femme (1943) en Wilfredo Lam’s Le marchand d’oiseaux (1962), zo mooi passen de composities bij elkaar. Het museum zette ze bij elkaar om de wederzijdse beïnvloeding tussen Europese en niet-Europese kunstenaars te laten zien: de Spanjaard Picasso en Cubaan Lam ontmoetten elkaar in Parijs.”

Inclusie & meerstemmigheidVoelobject Pablo Picasso, Buste de femme. Foto: Joep Jacobs