Tickets
Dinsdag t/m zondag
11:00 - 17:00 uur
Contrast

..en wij ..wie zijn wij..

2915-A14.jpg
2915.JPG
2915-A1.jpg
2915-A10.jpg
+15

2005

Toos Nijssen

Momenteel niet op zaal
Verworven in 2007
Inventaris nummer 2915
met steun van / with support of Mondriaan Fonds & Actieplan Cultuurbereik

De collectie van het Van Abbemuseum bestaat uit meer dan 3400 kunstwerken, die met enige regelmaat voorzien zullen worden van een begeleidende tekst.

Wil je specifieke informatie over dit kunstwerk of de kunstenaar, dan staat de bibliotheek van het Van Abbemuseum tot je beschikking. Daarnaast kun je contact opnemen met de bibliotheek.

Beschrijving

In het werk van Toos Nijssen staat het portret centraal, zowel in tekeningen als video-opnamen. In '..en wij ..wie zijn wij..' onderzoekt zij de kwestie van identiteit. De portretten zijn genomen op een weekmarkt in de Eindhovense wijk Woensel. Hier wonen burgers met veel verschillende culturele achtergronden. Elke deelnemer zat tien minuten in stilte voor de camera. Een meditatief proces waarbij de deelnemers in zichzelf keerden en zogezegd thuis bij zichzelf kwamen. Gedurende de sessie verdwijnt ieders masker. Op deze manier heeft Nijssen getracht ongekunstelde portretten van mannen en vrouwen van verschillende culturele achtergronden te tonen. De kunstenaar wil benadrukken: iedereen is mens, ongeacht geslacht of cultuur.

Context