Tickets
Dinsdag t/m zondag
11:00 - 17:00 uur
Contrast

Look Mama... Macho!

3442-01.jpg
3442-02.jpg

1983-1986

Rasheed Araeen

Verworven in 2018
Inventaris nummer 3442
Locatie VAM, B1, 04, 00
met steun van / with support of Stichting Promotors Van Abbemuseum

De collectie van het Van Abbemuseum bestaat uit meer dan 3400 kunstwerken, die met enige regelmaat voorzien zullen worden van een begeleidende tekst.

Wil je specifieke informatie over dit kunstwerk of de kunstenaar, dan staat de bibliotheek van het Van Abbemuseum tot je beschikking. Daarnaast kun je contact opnemen met de bibliotheek.

Beschrijving

De geometrische vormen van de rasterreliëfs vormen de afscheiding tussen drie foto’s. Het centrale paneel is een verwijzing naar Araeens ‘Paki Bastard’-performance, die te zien is in de vorige zaal. De citaten zijn fragmenten uit Margaret Thatchers beruchte speech uit 1978 waarin ze beweerde dat Groot-Brittannië werd overspoeld (‘swamped’) door immigranten. Aan weerszijden daarvan bevinden zich foto’s van een viriele geit. Samen gaan ze over de manier waarop volgens Araeen tegen mensen van buiten het Westen werd aangekeken. Look Mama… Macho, een combinatie van verschillende elementen uit Araeens beeldtaal en kritische overwegingen, verkent vormen en systemen van representatie.

- tentoonstellingstekst 2017 -

Context